Var inte en idiot – ha fel!

Hej och välkommen till ”En blogg om allt jag tycker är intressant för tillfället!” Idag är jag intresserad av ”Folk som tror att jorden är platt!”


Är det något vi människor inte gillar är det att ha fel. Speciellt att erkänna att vi har fel. Av någon anledning verkar våra hjärnor automatiskt programmerade att blankt vägra erkänna att vi gjort ett misstag, blivit lurade eller har fel ståndpunkt. Jag vet inte om det har med stolthet att göra eller om det finns någon evolutionär fördel av att hålla fast vid det man tror på.

Något av det bästa vi vet är dock att ha rätt. Folk gillar att höra sina egna åsikter repeteras, som en bekräftelse på att vi är smarta. Tänk efter själv: De tidningar och bloggar du läser. De podcaster du lyssnar på. De tv-program du ser. De internetforum och sidor du är inne på regelbundet. Hur många av dessa repeterar din egen åsikt eller världssyn (om det förespråkas någon)?

Att prata med folk som ser världen på samma sätt som du stärker din position och ger en känsla av trygghet. Personligen känner jag igen mig fullständigt i detta. Jag vet att det rätta är att lyssna på andra åsikter, men så fort någon i min närhet gör ett uttalande jag inte alls håller med om känner jag genast en smula obehag i magen. Och jag tror jag vet varför…

Dock finns det alltid en gräns för hur länge en vettig människa kan vägra ha fel. Någonstans blir bevisen mot din ståndpunkt så pass överväldigande att du inte längre kan stå fast vid din idé. Den tiden kom för länge sen för gänget som beskrivs nedan…

”Tror du att jorden är platt också?” är ett uttryck jag hört användas mot folk som inte hänger med i ny utveckling. Dock är det bokstavligt sant om de här personerna. Möt: ”Flat Earth Society
http://en.wikipedia.org/wiki/Flat_Earth_Society
http://www.theflatearthsociety.org
De tror på allvar att jorden är platt!

Den moderna idén om att jorden är platt grundades av Samuel Rowbotham år 1849. I sin bok ”Zetetic Astronomy: Earth Not a Globe” lade han fram sina bevis för denna teorin. I hans modell var jorden en rund skiva, med nordpolen i mitten och syd var hela ytterkanten, där du stoppades av en isvägg om du försökte gå längre. Jag vet inte om hans teori byggde på bra forskning, men den är i alla lätt att falsifiera. Vi åker till sydpolen och tittar. De första människorna nådde sydpolen 1911 och krockade in med någon isvägg.
http://en.wikipedia.org/wiki/Samuel_Rowbotham
http://sv.wikipedia.org/wiki/Sydpolen#Utforskning

Samma modell av jorden hålls än idag fast av Flat Earth Society. Låt oss ta en titt på deras forum och se vilka argument de har. Följande kommer från deras FAQ från forumet (min översättning):
http://theflatearthsociety.org/forum/index.php?PHPSESSID=19dc667c3c9bdde7f79b277b89f64492&topic=11211.0

Q (Fråga): Varför tror ni att jorden är platt?

A (Svar: Den ser platt ut på nära håll. Och Samuel Rowbotham gjorde en massa experiment som visade att den måste vara platt. Det förklaras i hans bok…

Jag blev förvånad när jag läste detta. De refererar alltså fortfarande till samma studie från 1849! Vad säger de mer?

Q: Varför säger alla världens regeringar att jorden är rund?

A: Det är en konspiration!

En konspiration… det går i och för sig att säga om allt, men vi går vidare.

Q: NASA då? Har de inte fotografier som visar att jorden är rund?

A: NASA är också den del av konspirationen. Fotografierna är falska!

En till konspiration… hmmm…

Q: Varför har ingen tagit några bilder som visar att jorden är platt?

A: De styrande hindrar folk att komma tillräckligt nära is-väggen för att ta några kort.

Seriöst… argumentet med en konspiration verkar dras lite väl långt. MEN DU HAR INTE ENS SETT BÖRJAN! Flat Earth Society har en lång förklaring på hur världens regeringar håller samman konspirationen som spänner över hela världen.
http://theflatearthsociety.org/forum/index.php?topic=6308.0

De berättar hur alla stormakter, rymdforskare, astronauter, GPS-tillverkare, PR-folk, till och med ”Is-väggs-vakter” mutas och hotas till att hålla tyst. Frågan är ju bara varför någon skulle vilja lura alla att jorden är platt? Jo, den frågan finns med i deras FAQ:

Q: Vad är motivet bakom konspirationen?

A: Motivet är okänt, men troligen är det pengar.

*En applåd för Flat Earth Society’s lysande resonemang..*

Deras FAQ drar upp massor av idéer om hur kompasser fungerar, hur jorden accelererar uppåt vilket ger en illusion av gravitation, vad som finns under jorden och… till och med en uppskattning av hur hög is-väggen är!

Jag behöver antagligen inte förklara att konspirationen helt saknar bevis och att den, för att vara sann, måste ha pågått i alla tider. Tänk på dem som besökte sydpolen 1911 och de foton som togs då. Pågick konspirationen redan då? Och det räcker inte, sjöfarare visste att jorden var rund redan på 1400-talet, men de var säkert alla en del av konspirationen. Men det sträcker sig tillbaka längre än så, år 200 före kristus mätte vetenskapsmannen Eratosthenes upp jordens omkrets med gott resultat. Att jorden är rund är ingen ny idé.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Platt_jord

De glömmer också att alla vetenskapsmän i hela världen måste vara med på konspirationen eller ha fel. Att alla vetenskapsmän skulle ha fel… vänta… vänta… vad sysslar jag med? Vem försöker jag övertyga…? Sitter jag verkligen och försöker argumentera emot ”Flat Earth Society”? Det är löjligt, du som läser vet att jorden är rund och Flat Earth Society själva visar i sin egen FAQ att inga bevis i världen kan övertyga dem, så varför ens bry sig om att diskutera? Det enda som biter på sånt är HÅN OCH FÖRLÖJLIGANDE:

Detta är en parodisida på Flat Earth Society:
http://www.alaska.net/~clund/e_djublonskopf/Flatearthsociety.htm

De låtsas tro att jorden är platt och kommer med en massa urlöjliga argument för sin ståndpunkt. De låtsas bland annat hävda att… . hmmm… *läser* Asså…

Detta är inte ens roligt!! Det går inte att göra en parodi på ”Flat Earth Society”, de gör narr av sig själva! Du som undrar vad dålig logik och ren förnekelse av bevis är, titta bara in på Flat Earth Society’s FAQ.

Så argumentera emot dem är onödigt och göra narr av dem gör de bäst själva. Så vad ska jag göra? Jag kan i alla fall länka till en låt av Bad Religion om just Flat Earth Society:
[Youtube=http://www.youtube.com/watch?v=AJP3aiYBKPI]

Att ha fel är mänskligt. även om vi inte tycker om det, ska vi ändå titta rationellt på det hela en gång. Varje gång du har fel, har du fel! Varje någon visar att du har fel, har du en möjlighet att ändra dig. För att bli bättre måste vi kunna ändra oss. När vi motbevisas lär vi oss saker!

Vad jag tror orsakar att folk inte gillar att ha fel är att vi håller våra idéer och åsikter för personligt. Att du har fel betyder inte att du är en idiot, bara att du inte vet allt, råkat resonera fel, eller fått felaktig information. Vi borde inte hålla våra åsikter personligt. Om det är något vi ska hålla personligt är det logik, kritiskt tänkande och sökandet efter riktiga bevis.

Flat Earth Society har definitivt fastnat i sitt tänkande till den grad att inga bevis i världen kan få dem att erkänna att de har fel. Vilka bevis vi än lägger fram kan förklaras bort med en konspiration. Till och med om vi skickade upp dem med en raket och tittade på jorden, kan raketen vara en simulator konstruerad för att lura folk. En konspiration kan inte motbevisas. Det enda vi kan göra är att titta på vilka bevis för konspirationen som finns och bestämma vad som är troligast därefter. Få se nu… vad har de för bevis för sin konspiration? Tillbaka till deras FAQ igen:

Q: Om ni inte vet motivet, hur kan ni då säga att det är en konspiration?

A: Tja, det är rätt simpelt; om jorden är platt måste de styrande ljuga när de säger att den inte är det.

HELA VÄRLDEN KONSPIRERAR EMOT DIG! Det är där du hamnar om du blankt vägrar ha fel tillräckligt länge. Varje gång du känner dig dum när du har fel, tänk ”Flat Earth Society” och bli påmind om att ha fel inte gör dig dum. Det är inte förrän du vägrar ha fel du officiellt kan se dig som korkad!Tror du att jorden är platt, eller någon annan form?
Har du haft fel nån gång?
Konspirerar världen emot dig också?
Kommentera gärna och berätta!

Ps. det är givetvis okej att tro på saker helt utan bevis, så länge du inte räknar med att tas seriöst i en vetenskaplig debatt om det, och så länge du inte har ihjäl folk på grund av det!

Annonser

8 thoughts on “Var inte en idiot – ha fel!

 1. HEJ! Jorden är platt! Det ser man även på Nasas bilder!.

  Jag förstår varför ni säger ”den är rund” ja det är den jue. Ser ut som en pizza. Rund men platt!

  Nae fan vet inte om jag orkar hålla uppe detta . Bra skrivet som fan Afbeaver! 🙂

 2. Stefan:
  omg! Den e ju platt! …det e iaf mer bevis än de riktiga ”Flat Earthers” har! 😉
  Tack!

  Nella:
  Du skriver nog mer än jag, du skriver oftare! ;p

 3. Fick mig att tänka på ett väldigt bra avsnitt av pang prego:
  [audio src="http://www.sr.se/laddahem/podradio/SR_p3_pangprego_080910120058.mp3" /]

  Kopiera länken till winamp, windows media player eller vad du nu gillar att spela upp musik och dylikt i. Sätt timern på 23:49 och lyssna om Flogiston ( fusklänk: http://sv.wikipedia.org/wiki/Flogiston)

  På tal om det avsnittet så lyssna på våga vitsa i samma avsnitt: 10:30
  galet roligt! 😀

 4. lol @ flogiston-grejen robin länkade! 😀

  Undra om det finns den som håller fast vid Flogistonteorin idag och hävdar att oxidering är en konspiration?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s