Veckans Faktoid! – 1

Världen är full av fantastiska fakta! Den är också full av fantastiska lögner. Vad händer med lögner som blir så pass utspridda att alla tror på dem? De är inte direkt lögner, men heller inte fakta… de är bara ”Faktoider!”

linje b-s.jpg

Veckans Faktoid – 1

”Nazi-Tyskland gjorde tvål av döda judar!”

Vi har alla läst om förintelsen i skolan och ibland blir det nästan lite för mycket. Visst är det ett intressant kapitel i historien, men ibland får jag en känsla att man läser om det en extra för att någon tror att vi då motarbetar dagens rasism. Jag tror inte det är så enkelt, men hursomhelst…

En av alla saker jag fick lära mig i skolan var att koncentrationslägren använde fett från de döda judarna till att producera tvål. Ett fullständigt motbjudande scenario som om möjligt ger hela förintelsen en ännu hemskare fasad. Men är det verkligen sant?

Nej! Att Naziserna skulle producera tvål av judefett är bara krigspropaganda – och det finns inga riktiga bevis för att någon produktion skulle ha ägt rum.

Eller… Påstående ät inte helt fel. Det finns bevis som tyder på att Nazisterna experimenterade med att göra tvål av döda människor, men aldrig att det gick i produktion.

Ryktet tros ha uppkommit av tvålar märkta med ”RJF”, vilket tolkats som ”Reichs-Juden-Fett”, när det egentligen betydde ”Reichs-Industrie-Fett” (i tyska förkortningar användes ofta I och J om vartannat). Motståndarna till Nazi-tyskland tog till sig ryktet och spred det som fakta. Och än idag lärs det ut i många svenska skolor.

Frågan är ju bara varför Anti-Nazisterna tyckte att de behövde sprida falska rykten när vad som verkligen pågick i koncentrationslägren bör vara gott och väl tillräckligt för att få fram deras poäng. Nazi-Tyskland var en hemsk regim, oavsett vad de gjorde med sina offer!

linje b-s.jpg

mera tvål.jpg

Mer info:
http://en.wikipedia.org/wiki/Soap_made_from_human_corpses

Annonser

2 thoughts on “Veckans Faktoid! – 1

  1. Där ser man! 😀
    Jag tycker verkligen att det är intresangt att läsa om andra världskriget! Men det är kul att få se allt ur ett annat perspektiv än ”Tyskarna gjorde bara fel, de andra gjorde rätt” det blir så enformigt efter ett tag.

    Snart vill jag läsa om hur mätt man blir på 20 minuter! : D

  2. Tack 😉

    Mer faktoider kommer! Nästa är en som nästan alla tror på! Och ett stort inlägg är också på väg.. men är sjukt upptagen med en annan grej nu… kanske skriver om det också

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s