Känner du till Hemligheten?

C3B6B648-0656-4127-B247-90B293BE11F4.jpgHar du hört talas om hemligheten? Den urgamla hemligheten som lär dig hur du får allt du vill och lär dig undvika allt du inte vill… Den hemligheten som ligger bakom alla de främsta personerna i historiens framgång… Den hemligheten som Rhonda Byrne tjänat miljoner på att lära ut i sin ofantligt populära bok och film kallad ”The Secret!” hmm… .. …hade önskat att jag hade något originellt att skriva här, men det finns bara ett ord som passar riktigt bra… ”Bullshit!”

Du är välkommen till “En blogg om allt jag tycker är intressant för tillfället!” Idag är jag intresserad av “Hemligheten!”

linje b-s.jpg

Har du någon gång känt dig orolig inför alla de hot som hänger över oss, men som vi inte kan kontrollera? Tänk bara på allt hemskt som skulle kunna hända dig eller folk i din närhet…

608AF253-E7BE-4A13-AD2C-014BD0102581.jpg* Oväntad bilolycka orsakad av någon annan
* Öväntad dödlig sjukdom
* Brand
* Mord
* Hjärtattack
* Träffad av blixten
* Flygplansolycka
* Tsunami
* Ditt barn föds med en grav utvecklingsstörning
* Våldtäkt
* Terrorister

Allt detta drabbar människor och det finns inget vi kan göra för att kontrollera det. Eller finns det…? Om någon skulle komma fram till och förklara precis varför detta drabbar vissa personer men inte andra, och berätta att du kan se till att det absolut inte kommer hända dig, vad skulle du säga då?

Rhonda Bryne producerade år 2006 filmen ”The Sercret”, där hon lärde ut precis hur du får allt du vill ha och hur du undviker allt du inte vill drabbas av. Just vad alla skulle vilja ha. Hon påstår att hennes metod är en hemlighet som kännts till av många framgångsrika personer genom åren, t.ex: Thomas Edison, Albert Einstein, Winston Churchill, Buddha, Aristotle, Plato, Isaac Newton, Martin Luther King Jr., Alexander Graham Bell, Beethoven, m.fl. Hon lär nu ut hemligheten till hela världen genom sin bok och film.

Vad är hemligheten då? Hur kan jag skydda mig från alla faror som hotar och få allt jag vill? Enkelt säger Rhonda Bryne. Det är enklare än du tror. Detta är hemligheten: ”Dina tankar bilr verklighet!”

Är det allt? Behövs det verkligen en hel film för att berätta det? Japp! I ”The Secret” beskriver flera personer hur de fått precis vad de velat genom att visualisera det. Det handlar om ”Attraktionslagen” (The Law of Attraction) som beskriver hur tankar har energi, och den energin attraherar liknande energi, vilket ger dig vad du tänker på.

Kort sagt:Tänk på vad du vill ha – så får du det automatiskt!” Men var försiktig med vad du tänker på, om du tänker på olyckor, sjukdom, fattigdom eller död får du det istället.

Hur har någon kommit fram till Attraktionslagen? Det låter som en fysikalisk lag, men vilken fysik stödjer den? …gissa! …du som läst mina tidigare inlägg känner igen tänkandet. Det du visualiserar blir verklighet – Klart det motiveras med Kvantmekanik!
http://en.wikipedia.org/wiki/Law_of_Attraction#Overview

Jag tror inte jag behöver beskriva igen att kvantmekanik handlar om partiklars fysikaliska lagar, och trotts otroligt fascinerande fenomen finns det absolut inget övernaturligt med det. Dina tankar har inga magiska krafter vare sig du känner till kantmekanik eller inte. Mer info om folk som inte förstår sig på kavntmekanik finns i mitt tidigare inlägg:
https://massasaker.wordpress.com/2008/10/31/vardelos-kvantmekanik-och-skrattretande-produkter/

Boken och filmen har blivit oerhört populära och fått förvånansvärt bra respons. Kolla kundrecensionerna på Adlibris. Du ser antingen bottenbetyg eller toppbetyg och nästan inget mittemellan. Men hur kommer det sig att folk köper helt löjliga påståenden som att ”Dina tankar blir verklighet bara du visualiserar dem starkt nog”? Antagligen bara eftersom vi vill att det ska vara sant. Den ger oss precis det vi vill ha. Det känns bra att tro att våra tankar har magiska krafter som ger oss vad som helst, det betyder inte att de verkligen gör det.

Men alla de som på filmen berättar om varje gång hemligheten funkar för dem? Är inte det bevis för att hemligheten funkar, eller ljuger de? Kanske, men inte nödvändigtvis. Personliga berättelser är aldrig trovärdiga bevis. Om vi vill och tror att våra tankar blir verklighet lägger vi automatiskt märke till alla gånger det vi tänkt slår in och glömmer alla gånger det inte gör det. Människor fungerar så, det vi tror på bekräftar vi genom att ignorera bevis emot vår uppfattning. Det är en psykologisk funktion kallad ”Konformeringsbias.”
http://sv.wikipedia.org/wiki/Konfirmeringsbias
Det är väldigt rimligt att alla som tror på hemligheten verkligen upplever att den hjälper dem. Det betyder inte att den verkligen gör det.

”The Secret” ger folk precis vad de vill ha – ett sätt att känna kontroll över saker de annars inte har någon kontroll över. Dock gör den ett stort fel, i mina ögon. Den hävdar aktivt att offren själva är ansvariga för att de drabbats av sina bekymmer. Om din mamma dör i cancer är det hennes eget fel eftersom hon tänkte på cancer. Hon kanske var orolig för cancer och därmed drog det över sig själv. Tänk på alla barn som svälter i fattiga länder – de har sig själva att skylla för att de inte ”tänker positivt” enligt hemligheten. Alla de som dött av terroristattacker – attraktionslagen attraherade terroristerna pga. negativa tankar. De som dör i bilolyckor har tänkt på bilolyckor. Och alla du känner idag som förlorat sitt jobb i finanskrisen, de får skylla sig själva för att de inte köpt Rhonda Brynes bok och lärt sig hur man tänker ordentligt!

Egentligen är hela idén med hemligheten alldeles befängd. Om alla personers tankar blev sanna skulle hela världen vara full av motsägelser. Jag hade kunnat göra en parodi på hela idén med hemligheten, men Australiensiska ”The Chasers” gör det definitivt bättre än vad jag kan:
[Youtube=http://www.youtube.com/watch?v=usbNJMUZSwo]

I grunden lär ”The Secret” ut något som är bra – att ha en positiv attityd. Visst känns det bättre att ha en positiv inställning, och visst är positiva personer trevligare att umgås med, och visst är det rimligt att den som tänker positivt klarar av svåra situationer bättre. Och visst kan det du tänker påverka hur du beter dig, hur folk uppfattar dig, och hur du uppfattar andra.

Hemligheten har egentligen ett bra budskap, men den ljuger dig rakt upp i ansiktet. Den lär ut felaktig kvantmekanik och ljuger när den säger att många framgångsrika personer i historien känt till hemligheten, den ljuger när den påstår att dina tankar attraherar det du tänker på och den tigger stryk när den påstår att tsunamioffren har sina egna tankar att skylla.

Visst kan det vara lockande med en idé som får dig att känna kontroll över oförutsägbara olyckor, men ärligt talatdu kan inte tänka bort olycksaliga händelser. Vissa saker kan vi inte påverka. Visst kan vi leva hälsosamt, sätta larm på huset, köra bil sakta och ha pepparspray i fickan, men det kan alltid dyka upp olyckor vi inte kan förutse eller kontrollera. Och vetskapen om det får inte slå ner oss. Det du inte kan kontrollera är inte värt att bekymra dig över utan bara acceptera, skratta åt och leva med.

Det är bra att ha en positiv attityd! Du behöver inte motivera det med löjliga övernaturliga påståenden, felaktig kvantmekanik eller påhittade fysiklagar.

‘… if you trust in yourself…’
‘…and believe in your dreams…’
‘…and follow your star…’
‘…you’ll still get beaten by people who spent
their time working hard and learning things and weren’t so lazy.’
-Ur ”Wee Free Men” av Terry Pratchett
linje b-s.jpg

starving_child-sudan2.jpg
”Det är ditt eget fel! Hade du bara tänkt på mat hade du haft det nu!”
– Rhonda Brynes logik

bryne-moon.jpg
Själv använder jag mina hemliga superkrafter till att önska Rhonda Bryne till månen. Om hon har rätt borde hon snart vara där…

Mer info:
http://www.lightparty.com/Spirituality/100QuotesTheSecret.html
http://www.thesecret.tv/
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Secret_(2006_film)

ps.
Vad skulle du tänka om hemligheten visade sig vara sann?
Om allt du tänkte blev verklighet, hur skulle ditt liv se ut nu?
Vill du hjälpa till att önska bort Rhonda Bryne?
Kommentera och berätta!

Annonser

2 thoughts on “Känner du till Hemligheten?

  1. Tja jag skulle gärna önska bort henne. Det är ju fullkomligt bisarrt att man själv är ansvarig för allt som händer en. Fast om det var sant skulle jag önska mej pengar så jag kunde shoppa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s