Kiropraktorernas svar på kritik!

När någon talar emot din ståndpunkt ska du bemöta påståendet med dina egna argument. Det är så du får en intellektuell diskussion. Om du har med vetenskap att göra är det den enda vägen att gå… *suck* Brittiska Kiropraktor-förbundet (British Chiropractic Association, BCA) har inte fattat ett dugg…

linje-r-s.jpg

Jag har redan skrivit ett inlägg om hur Kiropraktorer ofta påstår sig kunna bota många fler åkommor än det finns bevis för. Just det har Simon Singh också skrivit, och han har blivit stämd av arga kiropraktorer.

B6E6215E-1CB5-46C9-A830-824E47866624.jpgSimon Simon Singh är, tillsammans med Edzard Ernst, författare till boken ”Trick or Treatment?: Alternative Medicine on Trial” där han tar upp bland annat kiropraktik. I en tidningsartikel om boken skriver han:

”Brittiska kiropraktorförbundet hävdar att deras medlemmar kan behandla barn med kolik, sömn- och ätproblem, upprepad öroninfektion, astma och upprepat gråtande, även om det inte finns ett dugg bevis. Organisationen är det respektabla ansiktet för kiropraktik som profession och trots det propagerar de för falska behandlingar.” (Min översättning)

Om du som kiropraktor anser att Simon Singh har fel behöver du bara peka på de bevisen han inte känner till. Dock har BCA inte gjort det. Istället stämmer de honom för förtal och kräver att han tar tillbaka uttalandet. Dr Jakubowski (från BCA) citeras:

”Det är förfärligt synd att han gjorde dessa kommentarer och han har givits full möjlighet att ta tillbaka dem. Dock har han inte gjort det!” (Också min översättning)

Klart han inte gör! Brittiska kiropraktorförbundet försöker hota honom att ta tillbaka sitt uttalande, vilket är attans fegt. När BCA inte har bevis för det de gör springer de till sina advokater och försöker få sin ståndpunkt bekräftad av domstolen istället för vetenskap. Här tappade kiropraktik ännu mer anseende i mina ögon. Vill kiropraktik bli en accepterad vetenskaplig behandlingsform (som den hävdas vara) måste de överge påståenden som saknar bevis och absolut inte använda hot som ersättning för argument.

Bra vetenskap görs i laboratoriet, inte genom hot eller i tingshus! Jag önskar Simon Singh god jul och all framgång i domstolen!

linje-r-s.jpg

threatening_fist.jpg
Vetenskap enligt BCA…

ps. Det finns ganska mycket att ta upp om just detta, men jag fattar mig kort då bloggen egentligen fortfarande har en jul-paus. För mer info:
vof.se
Telegraph.co.uk

ps2. Gå med i ”Stöd-Simon-Singh-Facebook-gruppen”:
http://www.facebook.com/group.php?gid=33457048634

Annonser

9 thoughts on “Kiropraktorernas svar på kritik!

 1. Detta får mig att tänka på ett liknande fall i England för många år sedan…det var en studie cirkel som delade ut flygblad som sa att McDonalds mat var onyttigt och dåligt. Det gillade inte dom så dom stämde dom för förtal och tvingade dom att visa sin oskyldighet istället för att McDonalds skulle visat att dom hade fel.

  Känns nästan lite hemskt när folk blir tvingade att bevisa sig oskyldiga istället för att dom ska bevisas skyldiga. Anklaga någon och det är han som måste bevisa sin oskyldighet och inte du som måste bevisa hans skyldighet, sjukt att det kan gå till så i en demokrati.

 2. självklart är de rädda för att ha fel och det blir svårt att visa för dom att de har det då deras inkomst är troligtvis till stor del beroende utav att de har rätt.

  Hur många skulle ärligt erkänna att de har fel i en sådan situation?

 3. Vad är det som är så bra med lögner och förtal? Sing sprider lögner och förtal
  om BCA för att sälja den vetenskapligt undermånliga boken.Massor av saklig kritik har förts fram mot boken. Innan BCA tillslut stämmer Singh .
  Du tycker att lögner och förtal för att tjäna pengar är bra? Är det därför du
  bloggar? Om Sing har rätt så har han inget att frukta. Annars är det väl rätt att han fälls?
  henrik

 4. Jag har inte läst Singhs bok, men påståendet som tände flamman, dvs. det han skrev i The Guardian verkar han bara ha helt rätt i.

  Den vetenskapliga uppfattningen idag är, vad jag kan se, att kiropraktik inte hjälper mot mycket mer än ryggbesvär. Och den som ger en behandling som inte hjälper gör fel. Och den som påpekar det ska inte stämmas.

  Att Singh har rätt är borde leda till att han klarar sig. Jag vet inte hur rättsystemet är i USA, men rimligtvis borde det vara så att om Kiropraktorerna kan visa bevis att deras behandling är effektiv vinner de. Annars vinner Singh, då det enda han påstått är att kiropraktorerna gör behandlingar som saknar vetenskapliga bevis.

  Och nej, inget är bra med lögner och förtal! Ingen påstod det!

 5. Det finns väldigt få undersökningar om kiropraktik behandligar av barn, så de är
  för få att med säkerhet säga om det fungerar eller ej. Så om man säger att det inte fungerar så är det tro inte vetande, och naturligtvis detsamma för det mottsatta.Att det på Giordano Brunos tid fanns få bevis för att jorden snurrade
  runt solen och inte tvärtom som påven hävdade, innebär inte att det var rätt att bränna Giordanno
  Brunno på bål.Vill du läsa mer om vetenskap och kiropraktik så finns det massor
  av litteratur. Vill du ha tidskrifter som är indexerade på pub med så rekommenderar jag spine och JMPT. Vill du ha en nättidning som är gratis men
  har god vetenskaplig klass på artiklarna, så kan jag rekommendera
  Chiropractic and Osteopathy. Ernst och Singhs bok vimlar av sakfel men
  för den som vill ha kunskap så finns det att få.

 6. Ja, förresten Singh är verksam i England och det är där processen bli av . Om det blir någon. En process kan inte avgöra vad som är rätt och fel bara vad som är förtal enligt engelsk lag.

 7. Henrik:

  Förstår jag dig rätt nu?
  Höll du just med om att det inte finns några bevis som styrker kiropraktiska behandlingar? När du skriver att det handlar om tro och inte vetande låter det som om vi pratar om ovetenskaplig alternativmedicin i högsta grad.

  Vilket kiropraktik inte ska vara. Det har en bevisat effektiv behandlingsmetod i fall av ryggbesvär och kanske problem med leder. Men ärligt talat… kolok? Öroninfektion? Genom att manipulera ryggraden? Låter helt orimligt i mina öron… men i ärlighetens namn. Världen är inte begränsad till vad jag tror är rimligt. Vetenskapliga bevis är vad vi söker.

  De tidsskrifter du nämner är dedikerade ”kirporaktik-tidsskrifter” vilket ger dem en agenda och sänker deras trovärdighet rejält.

  Jag har inte tillgång till pubmed, utan följer ett vetenskapligt konsensus, vilket är allt vi kan göra om vi inte är insatta i forskningen själva.

  Har du sett oberoende, vetenskapliga bevis för att kiropraktik hjälper mot de saker Singh hävdade att de inte hjälper mot? Jag har inte gjort det.

 8. Nej du läste slarvigt ! Vad jag skrev var ”Det finns väldigt få undersökningar om kiropraktik behandligar av barn, så de är för få att med säkerhet säga om det fungerar eller ej.” Det är inte samma som att det inte finns bevis. Det finns
  väldigt mycket bevis för att kiropraktik fungerar ciirka 1000 vetenskapliga arbeten. Men
  inte så många gjorda på barn.Det finns väldigt många läkemedel som inte alls är testade på barn. Men de används ändå på barn,utan att de därför betraktas
  som ”alternativ medicin” Du vet tydligen inte vad det betyder att en tidskrift är indexerad.i pub . med. De kan inte en tidskrift bli om den inte har en viss vetenskaplig klass. Du skriver:”De tidsskrifter du nämner är dedikerade “kirporaktik-tidsskrifter” vilket ger dem en agenda och sänker deras trovärdighet rejält.” Det synsättet är inte vetenskapligt. Det är inte vem som skrivit artikeln som avgör om den är vetenskaplig, utan vilka fakta som kan
  beläggas. Det synsätt du gör dig till tolk för är betydligt närmare ett religiöst synsätt än ett vetenskapligt. Dagens kiropraktik är en modern medicinsk
  vetenskap , som ingår i Världshälsoorganisationens(WHOs) organ för medicinsk vetenskap-CIOMS, och för att få det krävs det att behandlingsmetoden uppvisar hög säkerhet och att dess behandlingseffekt
  är vetenskapligt dokumenterad, och att Ernst och Singh skrivit en populär-
  vetenskaplig bok i ämnet , som dessutom är fylld med fel, ändrar inte på det. Det är konstigt att så många som inte vet något om vare sig vetenskapligmetodik eller kiropraktik har så bestämda uppgifter i det här ämnet.
  Läkare skriver ofta ut flera mediciner till patienter fastän det inte finns
  vetenskapliga bevis för hur de verkar tillsammans. Jag håller med dig om
  att vetenskapliga bevis är vad vi söker. Du skriver :Jag har inte tillgång till pubmed, utan följer ett vetenskapligt konsensus, vilket är allt vi kan göra om vi inte är insatta i forskningen själva.” Det förligger inget vetenskapligt konsensus. Så du menar nog att du väljer mellan två sidor, och så gör vi väll många gånger här livet. Men i just den här frågan så finns det mycket
  forskning så det möjligt att göra ett val på vetenskapliga grunder.Jag ska inte trötta dig med resonemang om vetenskaplig metodik och fackkunskaper
  om de aktuella forskningsläget . Men skulle jag ”välja sida” mellan WHOs
  organ för medicinsk vetenskap CIOMS och Ernst och Singh så blir det nog
  WHO. Annars håller jag på Djurgården men ser inte AIK:are som alternativmedicinare för det. Lycka till med bloggen!

 9. Din sista mening tolkar jag som att du lämnar debatten, vilket jag hoppas du inte gör!

  Visst har du rätt i att det är bevisen som läggs fram som är viktiga och inte vem som lägger fram dem som spelar roll. Men att du bara tipsar om dedikerade-kiropraktik-artiklar är en varningsklocka för mig… kanske obefogat…

  Angående ett vetenskapligt konsensus… du påstår att det inte finns något konsesus. Angående vad? Kiropraktik har en väldokeúmenterad effekt! Mot ryggbesvär. Annars tycks bevisen överväldigande NEGATIVA!!!

  Wikipedia är ingen giltig vetenskaplikig källa, men vi för ingen vetenskaplig debatt!
  http://en.wikipedia.org/wiki/Chiropractic#Effectiveness
  Dessutom har wikipedia altid riktiga källhänvisningar och har visats mycket trovärdig i utvärderingar.

  Kiropraktik har överlag inget konsensus eftersom de hävdar sig bota alla möjliga åkommor! Det finns ett tydligt konsesus i vissa områden medans andra inte är färdigstuderade. Dock lutar bevisen åt INGEN EFFEKT.

  Hur som helst. Jag är inte emot kiropraktik. Men vad jag sett verkar Simon Singhs påståenden vara helt rimliga. Han påstår bara att vissa av BCAs behandlingar saknar bevis! Vilket jag fått uppfattningen av att du också kan hålla med om…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s