Geek-out-month 2 – Filmerna som borde brännas!

Det hände igen. Samma mardröm varje gång. Det var om möjligt ännu mer smärtfullt den här gången… Men jag trodde faktiskt att det skulle vara annorlunda. Jag gick in i biografen med ett öppet sinne. Jag skulle inte dömma ut filmen innan jag gett den en ärlig chans. Och hela tiden letade jag efter positiva glimtar i den. Dock finns det inget hopp. Ingen återvändo. Det finns bara en möjlighet kvar… Varje kopia av varje Harry Potter film måste brännas!!!

Välkommen till en blogg om allt jag tycker är intressant för tillfället! Idag är jag intresserad av ”När Harry Potter förlorar magin”

linje b-s.jpg

Äntligen ska jag få det ur mig. Allt som legat och bubblat inom mig ända sen jag för flera år sedan såg den första Harry Potter filmen på premiärdagen. Förväntningarna var skyhöga. Harry Potter var då mina absoluta favoritböcker, och är än idag något av det bästa jag läst!

Alla trailers, allt jag hört och till och med recensioner tydde på att filmen var en succé. Och hur skulle det kunna misslyckas? De hade en magisk värd, ett underbart koncept, levande och komplexa karaktärer och suverän story att bygga på. Så givetvis kunde det omöjligt misslyckas. Såvida de inte… gjorde något riktigt dumt som att… t.ex. … låta story-elementen komma i skymundan för specialeffekter, göra Hogwarts teknologiskt snarare än magiskt och kanske ändra en massa småsaker så att varje scen känns lite mera löjlig än den borde. OCH JA! DET VAR JUST VAD DE GJORDE! Bland mycket annat dumt…

Den första filmen gjorde mig mycket besviken. Handlingen var extremt påskyndad och du kanske säger att ”Boken är lång och det går inte att klämma in allt i en film” MEN DU KOMMER INGEN VART MED DEN ATTITYDEN!!!! Det är ingen anledning till att göra en dålig film! Då gör du antingen filmen längre, eller varför inte korta ner den utdragna, och i filmen meningslösa, Quidditch-matchen.

Men kan omöjligt påpeka varje sak de kunde ha gjort bättre, men jag kommer ändå göra ett försök att påpeka de stora övergripande felen i Harry Potter filmerna:

1) Missförstått vad som gör en värld magisk!

Harry Potters värld är fylld av magi och små mysterier överallt. Från levande chokladgrodor och rörliga personer i porträtt till rum som bara finns när du letar efter dem och garderober där allt försvinner. För alla i den magiska världen är dessa fenomen helt naturliga och snarare irritationsmoment än mysterier, men för Harry (och oss) som inte växt upp som trollkarl är detta fascinerande och smått skrämmande.

Dock har filmskaparna inte alls förstått detta utan gör världen mera teknologisk än magisk. T.ex: I filmen när Harry kommer till Hogwarts möts vi av en märklig syn:
5323AE40-7CA6-408B-AE15-9A458961F3D7.jpg

De här trapporna flyttar sig fram och tillbaka….? Okej, och varför det? Det fanns väl inga mekaniska trappor på Hogwarts? Eller?? Nja, jag letade runt i böckerna och hittade till slut något om att vissa av Hogwarts trappor ”ledde någon annanstans på torsdagar”.

WTF!?! DET ÄR INTE SAMMA SAK SOM ATT TRAPPORNA FLYTTAR SIG! Att trapporna på något oförklarat sätt leder någon annanstans vissa dagar är magiskt, och kan liknas med känslan vi får när vi går vilse på en stor plats där vi är nya. På så sätt kan vi själva leva oss in i känslan Harry har när han är ny på Hogwarts och lämnar frågan obesvarad om trapporna verkligen leder någon annanstans eller Harry bara inte lärt sig hitta. Det ger en känsla av igenkännande och magi.

Mekaniska trappor är inte bara dumt designat det är dessutom uppenbart farligt och viktigast av allt, något vi själva kunnat bygga utan magi. Detta bidrar inte till en magisk stämning utan tvärtom! EPIC FAIL!

Det här är ett annat exempel:
Bild 1.pngHär ska Harry och några andra ta sig in i Fenixorderns högkvarter.

I boken är det gömt med en förtrollning som gör att du inte kan se det om du inte vet var den ska finnas. Det är inte så att det inte är där. Det är bara så att du inte lägger märke till det, på samma sätt som vi i vår egen tankspridda vardag missar en massa saker. Men så fort du vet var ingången är så har den alltid varit där. Alla som vet var ingången är ser den hela tiden, men annars lägger du inte märke till den. Det är smart, det går att relatera till verkligheten och det är magiskt. Och dessutom enkelt att göra snyggt på film.

Bild 1.pngMen suck… i filmen låter de Moody slå sin käpp i marken tre gånger, vilket gör att huset börjar skaka, och vecklas ut vilket uppenbarar en till dörr vilket leder till gömstället. Okej, ett gömställe vars ingång är dold inne i väggen och öppnar sig genom någon komplicerad mekanisk process… det här hade varit en bra idé som gömställe åt Batman, MEN DET HÄR ÄR HARRY POTTER OCH DET SKA VARA BASERAT PÅ MAGI!!!

2) Överdriva i onödan

Vad sjutton händer här?
Bild 1.pngBild 2.png

Japp! Minns du det här från boken? Harry jagar kvicken och för att nå bättre ställer han sig upp på kvasten. NEJ! VARFÖR I HELA FRIDEN SKULLE HAN GÖRA DET? SKULLE NÅGONTING BLI BÄTTRE AV ATT DU STÅR UPP OCH FLYGER?! Sämsta idén nånsin!

Eller här t.ex. Minns du den här scenen?
Bild 1.png

Här kämpar Harry och Quirrel om ”de vises sten. Harry har en f ördel av en förtrollning hans mamma gav honom vilken kort sagt gör att Quirrel bränner sig om han rör vid Harry. Dock har Harry ändå ingen riktig chans emot en riktig trollkarl utan får storstryk ända tills Dumbledore kommer och räddar honom. I filmen var det inte tillräckligt dock…

Bild 3.pngBild 4.pngBild 6.png

I filmen var de tvugna att låta Harry vinna stiden för att inte se dum ut inför publik, så de ändrade konceptet lite: Quirrel faller sönder så fort Harry rör vid honom! Enkel match för Harry som just fått ett enormt orättvist övertag. Han springer fram och masserar Quirrels ansikte lite och eftersom Quirrel inte tänkte på att ta fram sin trollstav utan försökte slåss med händerna (trots att han inte kan röra sin motståndare) vinner Harry en mycket odramatisk och löjlig slutstrid.

3) Dumbledore ska inte vara en tönt!
Bild 1.png
Det här är alltså Dumbledore?? Det kan jag köpa, han passar hyfsat, även om det är mera Gandalf än Dumbledore över honom. Mitt problem är hur han framställs i filmerna. I böckerna är han både klok, ödmjuk, exremt intelligent och även den kraftigaste trollkarlen som finns, även om han bara visar det när det behövs. Men i filmerna? Kolla här:

Bild 2.png
Hjälp! Nu kommer ministreriet med sina biffiga aurorer och ska arrestera Dumbledore… hur ska det gå?? Lugn, jag har läst boken, så jag vet… 🙂 Dumbledore kommer utan ansträngning stå dem alla medvetslösa samtidigt. Sen kommer han lugnt förklara en massa saker för Harry innan han traskar iväg. Då vaknar ministreriet upp och märker inte att någon tid har gått och fattar inte vad som hänt. Ser ni… han kommer äga upp dem fullständigt!! Det är här man först fattar hur otroligt mäktig Dumbledore egentligen är… men vänta… vad gör dom nu???

Bild 3.png
Vad sjutton gör den där fågeln här?

Bild 4.png Bild 5.png

VA??? DUMBLEDORE KRAMAR SIN FÅGEL OCH TELEPORTERAR SIG BORT? Han flyr? Hur vågar de sabba den här scenen? Inte nog med att ingen kan teleportera sig inom Hogwarts…. de gjorde den coolaste karaktären till en mes som flyr istället för att slåss? VARFÖR HATAR DE DUMBLEDORE???

JAG KLARAR INTE AV DET HÄR MER!!! …. puh… nedrans skräpfilmer… …såja.. jag lugnar ner mig. Vi ger dem en chans till. Slutstriden i femte filmen. Den kan inte göras fel. Här slåss Dumbledore mot Voldemort inne på trolldomsministreriet. Den här scenen kan bara bli bra. Det är en vråltuff fight där Dumbledore dominerar och till slut driver Voldemort på flykten. Nu ska vi se…
Bild 1.png Bild 2.png
WOW! Här står de öga mot öga. Nu vill jag se Dumbledore smiska Voldemort rejält!

Bild 3.png
Yep! So far so good!

Bild 4.png
Voldemort framkallar en eldorm… np för Dumbledore!

Bild 5.png
Dumbledore blir skraj??? WTF! DET SKA HAN INTE BLI!!

Bild 6.png
Voldemort skjuter glasbitar på Dumbledore???

Bild 7.png
Dumbledore förvandlar glasbitarna till sand… det var ju kreativt…

Sen tar Voldemort över Harrys kropp och fighten är över…
Bild 8.png
Voldemort tycks i princip ha vunnit! Sen kommer ministreriet:
Bild 10.png Bild 12.png
Oh shit”, säger Voldemort och flyr! .. wtf? .. Voldemort flyr när ministreriet kommer…?

Voldemort flyr när ministreriet kommer…?

Voldemort spöar Dumbledore men flyr när ministreriet kommer???? HUR FASEN KAN HAN FÅ VINNA MOT DUMBLEDORE MEN SKRÄMMAS BORT AV EN MINISTER???!?!?

Inte nog med att filmerna får handlingen att kännas torr, skyndar sig förbi allt som kan bli spännande, tillför löjliga effekter, missförstår vad som är magiskt, har tråkiga dialoger… de framställer Dumbledore som en mes!

420A50B4-4684-4F0C-A096-9F0BCE0C20E7.jpgJAG PALLAR INTE MER!!! FILMERNA FÖRSTÖR ALLT SOM ÄR BRA MED HARRY POTTER! I framtiden kommer alla barn ha sett filmerna innan de läser böckerna, vilket förstör hela historien! Vår enda chans är att bränna alla exemplar av alla filmer i hela världen! Dessutom måste vi stoppa alla kopior som sprids på internet, vilket kan tyckas svårt… men inte omöjligt! Vi måste bara slå sönder varje dator med en kopia av någon av filmerna på hårddisken. … … *suck*… jag gillar dem verkligen inte…

Och det jag inte förstår är att de flesta andra verkar gilla filmerna? Menar de allvar? Och de får oftast bra recensioner. Vad är felet?? Ser folk inte vilket skräp det är? Är dom dumma i knäppa?

Jag skulle kunna gnälla på i evigheter om hur filmerna förstör allt som gjorde böckerna spännande, intressanta, fängslande och magiska, men jag skulle bli knäpp om jag försökte gräva djupare, så nu byter vi ämne och blickar istället framåt.

Senare i år är det premiär för den sjätte Harry Potter filmen. Som alltid verkar trailern lovande:
[Youtube=http://www.youtube.com/watch?v=sBGbKCm_pQQ]

5E172E8F-76F5-4081-ABD4-4D9B20EB3A17.jpgJag vet att jag inte har mycket att hoppas på… men ändå… jag kan inte riktigt vara helt pessimistisk. Boken är ju trotts allt fruktansvärt bra. Handlingen är fantastisk och oförutsägbar. Hela historien tar en ny vändning och allt slutar i ett maffigt uppbyggande inför den avslutande delen. Det kan bli kanonbra!… :D:D

… vem försöker jag lura…

Den sjätte boken har en av mina favoritscener från hela bokserien. GUD FÖRLÅTE DEM OM DE FÖRSTÖR DEN HÄR FILMEN OCKSÅ!! …vilket betyder att det finns ingen förlåtelse, dvs GÖR RÄTT DEN HÄR GÅNGEN!!!

Varje gång en ny Harry Potter film släpps stiger mina förväntningar. Och jag har blivit besviken varje gång. Men ärligt talat… filmerna är inte sååå dåliga. De har många bra kvalitéer. De gör mig bara besviken för de hade kunnat vara mycket mer.

Till skillnad från Sagan om Ringen filmerna, som gjordes av en regissör som verkligen brann för historien har Harry Potter bytt regissör nästan varje film och inte alls behandlats lika bra som de förtjänat. Vi får sju mediokra filmer baserade på några av världens bästa böcker, vilka förtjänar bättre…

Men vi måste avsluta med något positivt, och det finns ljusglimtar. Här är en YouTube film som slår alla de officiella filmerna med hästlängder. Hade de riktiga filmerna gjorts mer i den här stilen hade jag varit nöjd:
[YouTube=http://www.youtube.com/watch?v=Tx1XIm6q4r4]

hmmm… kanske inte… det finns inget hopp! Läs böckerna istället!

linje b-s.jpg

Bild 2.png
Bränn dina Harry Potter filmer du också!

linje b-s.jpg

Detta är ”Geek-out-month!!!1” I en hel månad skriver jag bara om nördiga saker!

Annonser

2 thoughts on “Geek-out-month 2 – Filmerna som borde brännas!

  1. Arne, för att relatera till när vi såg den nya star wars filmen. Jag skulle nog vilja säga att som magiska fantasi berättelser till barn är filmerna helt ok, men som Harry Potter filmer så är dom precis så dåliga som du beskriver dom som.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s