Mars lever!!

PAUS! TIME-OUT! Geek-out-month!!!1 avbryts för en dag pga nyheter för bra för att vänta! NASA har hittat tecken på liv på mars!!!

Och nej, jag menar inte den här löjliga bilden:

face on mars? ...no

Eller ens den här:

bigfoot on mars? ...fuck no!!!

Nej, inget sånt dumt. Det här är allvar! NASA har hittat riktiga tecken på liv på mars! Japp! Så här är det:

Välkommen till ”En blogg om allt jag är intresserad av för tillfället! Idag är jag intresserad av ”Metangas på mars!

Att upptäcka utomjordiskt liv vore antagligen den största vetenskapliga upptäckten någonsin. Tänk att få studera liv som utvecklats helt skiljt från det vi ser på jorden? Se hur de skiljer sig från livet vi ser här. Få se hur unika vi är. Få en insikt i hur vanligt liv är i universum.

Länge har det spekulerats om att mars vore den mest troliga planeten vi skulle hitta liv på eftersom den är mest lik jorden. Vi har också sett tecken på att det ska ha funnits vatten på mars förr i tiden. Men hittills har inget liv observerats. Dock har en ny upptäckt gjorts som återigen höjer förhoppningarna om liv på mars. Och här har vi antagligen det mest tydliga tecknet än så länge…

metangas på marsNASAs forskare har upptäckt metangas på mars. Metangas är en gas som inte håller särskilt länge i mars atmosfär, dvs. det finns en pågående process som släpper ut metan på mars!

Vad orsakar metangas? Vi vet två saker, den ena är mycket mera intressant. Det kan komma av levande organismer som producerar det, och det kan komma ifrån vulkaner som en geologisk process. Varken liv eller vulkanisk aktivitet har observerats på mars.

Om det fanns vulkaner skulle vi ha sett dem, de är inte speciellt diskreta. NASA kommenterar att det även finns en möjlighet att det släpps ut ur sprickor och funnits lagrat i ”is-grottor” länge. Dock är det inte heller helt övertygande då det upptäckts många ”klumpar” metangas, varav alla inte innehåller vattenånga.

Om det är levande organismer som släpper lös metangasen lever de inuti mars där det fortfarande är varmt nog att finnas flytande vatten. Vi kan inte säga säkert vad som orsakar metangasen idag, men NASA har ett nytt projekt på gång som ska ta reda på mer. Det är beräknat att skickas iväg år 2011.

Det är möjligt att det hela är en geologisk process, men det kan också vara bevis för liv på mars! En sak tycks i alla fall vara klar: Mars lever! Biologiskt eller geologiskt!

http://www.nasa.gov/mission_pages/mars/news/marsmethane.html
http://edition.cnn.com/2009/TECH/space/01/15/mars.methane/index.html

ps.
Vad tror du om upptäckten?
Är du orolig för utomjordingar?
Ska vi invadera mars innan de invaderar oss?

Annonser

6 thoughts on “Mars lever!!

 1. ”metan kan komma av levande organismer”

  är det nått generellt för alla organismer menar du?
  eller om inte vilka sorter är det vi pratar om?
  vanligtvis när man pratar om att hitta utomjordiskt liv på en planet i närheten så menar man ju mikroorganismer…

  1. Metan släpps ut i djurs matsmältningsprocess. Jag vet inte om det gäller precis alla djur, men mikroorganismer släpper också ut metan och det är givetvis den typen av liv vi letar efter.

 2. men detta bygger också på att dom livsformerna skulle vara kolbaserade som på jorden antar jag, kan inte så mycket om ämnet men säker på att det inte finns ”naturliga” processer som bildar metan?

  1. Det kan bildas genom geologiska processer, men vi känner inte till några sånna på mars idag. Dessa processer som bildar det verkar vara antigen geologiska t.ex. vulkanisk aktivitet, eller någon form av liv.

   Visst bygger det antagligen på kolbaserade livsformer, det är de enda livsformer vi känner till, så det är det vi kan leta efter.

   Måste påpeka att jag inte kan någonting alls om det här förutom det jag läst på NASAs hemsida om just det här. Kolla länkarna om du vill veta mer.

 3. Jag antar att underjordiska vulkaner säkert är en möjlighet. Även om ingen sett några tecken på vulkanisk aktivitet hittills så har ingen sett tecken på liv hittills heller… hur som helst verkar det vara något nytt…

  Jag kan egentligen inte det här, kolla länken till NASAs hemsida.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s