Vad är vetenskap?

Fysikern, som varit läsare på MassaSaker sedan en period tillbaka har nu startat en egen blogg. Läs den, den är helt suverän!
http://fysikern.wordpress.com/

Ett av Fysikerns inlägg handlar om frågan ”Vad är vetenskap?” En fråga vars svar vi inte är helt överens om. Fysikern hävdar att ”Vetenskap är fakta!” Jag håller inte med… asså… läs vidare, jag behöver en hel text för att förklara.

linje b-s.jpg

Här resonerar jag kring samma fråga. Jag påstår mig inte ha svaret, utan spekulerar fritt utifrån vad jag hört andar påstå:

Är vetenskap fakta? Nej!

Vetenskap är en process som går ut på att ge oss förklaringar av världen. En process som grundar sig i observationer, vilka ska tolkas, prövas, och tolkas vidare.

Vetenskap är en process som ständigt sätter dina förklaringar på prov av envisa kolegor som försöker hitta hål i dina teorier samtidigt som du försöker peta hål i deras.

Vetenskap är en process som formulerar teorier. Till skillnad från i vardagligt tal är teorier inom vetenskap den högsta sannolikhetsgraden det går att uppnå i en vetenskaplig fråga.

Ger vetenskap oss fakta? Nej, vetenskap ger oss teorier!

Vetenskap ger oss förklaringar till fakta. Vi kan observera fakta, men vetenskap är hur vi förklarar dem.

Vetenskap ger oss teorier som används som byggstenar för nya teorier. Stämmer inte vår ursprungliga teori kommer de andra också falla, vilket ger oss ett ständigt själv-rättande system.

Är vetenskap teorier? Nej, men teorier är vetenskap!

Vetenskap ger oss inte fakta, vetenskap ger oss bevis. Bevis som tolkas och ger oss en förklaring av verkligheten.

Vetenskap ger oss teorier. Teorier som gravitationsteorin, bakterieteorin, atom-modellen och relativitetsteorin. En vetenskaplig teori kan aldrig bevisas sann, bara bevisas falsk.

Kan en vetenskaplig teori aldrig bevisas sann? Nej!

Vetenskapliga teorier kan per definition aldrig bevisas sanna. Om din teori är att vatten kokar vid 100°C kan du testa att koka vattnet en miljard gånger, men har ändå inte bevisat att det händer varje gång. Dock räcker det med att jag kokar vatten vid 90°C en gång för att din teori ska falla. Om din teori håller trots att den prövats upprepade gånger, kommer den bli accepterad.

Ja har en teori om ett flygande spaghettimonster som ingen lyckats motbevisa. Är det inte dags att den blir accepterad snart? Nej, den teorin går inte att falsifiera!

Vetenskapliga teorier måste per definition kunna bevisas falska. Är din teori att det bor ett spöke i din garderob kan ingen i världen bevisa att du har fel, eftersom ingen orkar leta igenom hela din stökiga garderob efter något som varken kan ses eller mätas.

Vetenskapliga teorier måste kunna förutspå något vi inte vet innan de formuleras. Om din teori inte förutspår någonting kan den inte testas och är därmed inte vetenskaplig.

Vetenskapliga teorier omprövas ständigt, då vi gör nya upptäckter. Newtons berömda gravitationsteori överlevde alla tester ända tills vi började räkna på riktigt höga hastigheter, då hans teori visade sig otillräcklig, och vi blev tvungna att använda oss av Einsteins relativitetsteori för att våra ekvationer ska stämma in med verkligheten. När ekvationerna inte stämmer måste vi ändra dem. Verkligheten ändrar sig inte.

Man kan visst bevisa saker sanna. Inom matematiken.

Matematik är inte en vetenskap. Matematik är ett verktyg, ett system av avancerad logik, som används inom vetenskapen. Men det är i sig ingen vetenskap.

Ett matematiskt samband kan bevisas sant. Men inte en vetenskaplig teori.

Så inget är vetenskapligt bevisat?

Aldrig med 100.000% säkerhet, nej.

Vetenskapliga teorier är alltså inte bevisade fakta?

…inte bortom all tvekan, nej.

Hahahah! Evolution är alltså inte fakta! Alltså är det flygande spaghettimonstret lika troligt! Min religion vann!! PWND!!!

Om vi verkligen är nyfikna på att lära oss om världen omkring oss måste vi gå efter de bästa bevis vi har.

För övrigt är evolution mer än en vetenskaplig teori, det är ett observerat fakta. Den egentliga teorin är förklaringen till hur evolutionen gick till, dvs teorin om naturligt urval.

Men hur vet du att spaghettimonstret inte styr evolutionen? Den tolkningen passar också in på alla bevis vi har.

Förvisso, men den sorteras bort genom Ockhams rakkniv.

Ockhams rakkniv är ett verktyg för kritiskt tänkande. Den säger att ”den mest troliga förklaringen är den som kräver minst antal nya antaganden”.

Naturligt urval är väl etablerat och förstått. Men vi har aldrig sett röken av något spaghettimonster. Naturligt urval kräver inga nya antaganden, medan spaghettimonstret kräver ett gigantiskt nytta andagande. Alltså är naturligt urval den teorin med störst sannolikhet att stämma.

Notera att det inte är bevisat att spaghettimonstret inte finns. Vi har bara ingen anledning att tro det.

AHAHHHRGH! Du vinner det här slaget vetenskap. Men jag kommer tillbaka, kriget är långt ifrån slut. Jag ska underminera din trovärdighet om det så är det sista jag gör!!!

Det som kallas ”pseudovetenskap” är kort sagt ”falsk-vetenskap”. Själva grundskillnaden mellan pseudovetenskap och vetenskap är att när du sysslar med vetenskap försöker du motbevisa din teori. Sysslar du med pseudovetenskap försöker du bevisa att du har rätt.

Richard Dawkins berättar en anekdot från sin tid som student. På hans universitet fanns en professor i biologi som hade en ”favorit-teori” han jobbat på i 25 år. En dag var en professor från USA där och föreläste om sin senaste forskning. Föreläsaren lade fram data som fullständigt demolerade professorns ”favorit-teori”. Man kunde se hur professorn reagerade och nästan bröt ihop under föreläsningen. Efter föreläsningen gick han upp och skakade hand med föreläsaren inför hela publiken och sa ”Tack så mycket, för att du visade mig hur fel jag hade!”. Publiken jublade! Det är ett exempel på vetenskap när det fungerar som bäst!

Vetenskap är en process som går ut på att förklara världen omkring oss. Vetenskap ger oss inte obestridiga fakta, ultimata sanningar eller det rätta svaret. Vetenskap ger oss teorier, som alltid är värda att omprövas och förbättras allt eftersom vi gör nya upptäckter.

Ingen vetenskaplig teori är 100% bevisad. Det är det som är vetenskapens största styrka. I vår otroligt komplexa värld behöver vi ständigt vara beredda att ändra våra föreställningar om vi verkligen bryr oss om att lära oss nya saker. Vi kommer aldrig lära oss allt. Men den vetenskapliga metoden ger oss möjlighet att ständigt lära oss mer och bli lite klokare på det förvirrande och komplexa, men underbart fascinerande universum vi lever våra liv i.

n11lmc_noao.jpg.jpg

linje b-s.jpg

C0F0469E-1C5E-4416-94D1-4D28533B81D0.jpg

Till skillnad från dina förfäder har du bl.a. sjukvård, snabba transporter, trådlös kommunikation, datorer, tåg, flygplan, internet, ipods, fjärrvärme, nyheter från hela världen, dricksvatten, duschar, toaletter och ett överflöd av mat. Hur kommer det sig tro?

ps. I för säkerhets skull, om jag skulle ha fel…
FA847166-8783-48EF-92C1-7EF46E4D4147.jpg
Helgat vare det allsmäktiga spaghettimonstret!

Annonser

3 thoughts on “Vad är vetenskap?

  1. Fått det beskrivit som att vetenskap inte visar hur verkligheten funkar, utan hur den mest sannolikt funkar.

    Man söker ej sanningen, bara det som bäst stämmer in på vår värld.

  2. mmm… Låter fullständigt rimligt.

    inte exakt HUR verkligheten funkar. Men den ger FÖRKLARINGAR till hur verkligheten funkar.

  3. tack för rekommendationen:D och nu ska du få svar på tal;)

    mitt svar på detta blir rätt så långt så jag skriver det i min blogg, du får ta en titt 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s