Veckans Faktoid 7 – Slösar vi hjärnkapacitet?

Världen är full av fantastiska fakta! Den är också full av fantastiska lögner. Vad händer med lögner som blir så pass utspridda att alla tror på dem? De är inte direkt lögner, men heller inte fakta… de är bara ”Faktoider!”

linje b-s.jpg

DDF5C750-C3DF-481A-B1BF-8C65AC857B25.jpgVeckans Faktoid 7 – Vi använder bara 10% (eller 2%) av vår hjärna!

Hjärnan är definitivt vår mest intressanta kroppsdel, och vi har den att tacka för att vi blivit så pass teknologiskt avancerade som vi är idag. Men hjärnan och också fylld av mysterier. Till exempel är det ett välkänt faktum att vi bara använder en bråkdel av vår egentliga hjärnkapacitet. Fascinerande! Vilka mysterier kan döljas i de delar av hjärnan vi inte lärt oss bruka? Möjligheten att läsa tankar? Se in i framtiden? Flytta saker med tankekraft? Tala med djur eller spöken? Eller kanske gissa spelkort och böja bestick framför en förundrad publik?

Vi har fantastiskt mycket idéer, men det är bara en liten fråga vi måste ställa oss innan vi börjar spekulera vilt! Stämmer det verkligen att vi bara använder 10% av vår hjärnkapacitet?

NEJ!

Tyvärr är det inte alls sant. I alla fall finns det inget som tyder på att så skulle vara fallet. Alla delar som observerats av hjärnan tycks ha en funktion. Och utifrån ett evolutionärt perspektiv vore det orimligt att 90% av hjärnans kapacitet vore oanvänd. Nej, hela hjärnan används!

Ingen vet säkert varifrån myten kommer men det har spekulerats kring ett citat av Albert Einstein, där han påpekar att folk i regel bara använder 10% av sin hjärna. Citatet var menat sarkastiskt, men tolkades bokstavligt av många medier. Det tros också komma ifrån att hjärnan bara består av 10% neuroner. Resten är gliaceller, vilka också har en viktig funktion i hjärnan, men fungerar på ett annat sätt än neuronerna. Hela tiden utforskar vi större delar av hjärnan och har ännu inte hittat några oanvända 90%.

Trots det lever myten vidare inom såväl populärkultur som allmänt vetande. Jag har hört vänner säga saker som ”Vi använder bara 2% av vår hjärnkapacitet”, eller ”Om vi använde oss av hela hjärnan hade vi kunnat styra en fabrik på mars med tankekraft!”. Och det sista är en vanlig användning av myten.

Michael Clark skriver i sin bok, ”Reason to Believe: A Practical Guide to Psychic Phenomena” att ”We normally use only 10 to 20 percent of our minds. Think how different your life would be if you could utilize that other 80 to 90 percent known as the subconscious mind”

3656D71C-247E-4869-B1BC-300D2D31D2DB.jpgTill och med bestick-böjaren Uri Geller hänvisar till myten i sin bok, ”Uri Geller’s Little Book of Mind-Power” ”Our minds are capable of remarkable, incredible feats, yet we don’t use them to their full capacity. In fact, most of us only use about 10 per cent of our brains, if that. The other 90 per cent is full of untapped potential and undiscovered abilities, which means our minds are only operating in a very limited way instead of at full stretch.”19BA5B03-48EE-418C-85E6-9E499DCA8597.jpg

Myten om 10% av hjärnan används ofta av förespråkare för mystiska och övernaturliga fenomen. Men den dyker också upp i såväl reklam som populärkultur. DC comics seriefigur ”Deathstroke” fick superkrafter genom att lära sig använda 90% av hjärnan istället för bara 10%.

Vi använder hela vår hjärna! Dock används inte hela hjärnan hela tiden. Och den största delen av hjärnan använder vi inte medvetet. Din hjärna gör massor av saker bakom din rygg och det mesta den gör har du ingen aning om. Nästan all inlärning sker undermedveten och din hjärna sorterar intryck och information utan att du alls får vara med (vilket du ska vara tacksam för, du skulle bli knäpp om din hjärna inte gjorde det). Det skulle gå att säga att vi bara använder en liten del av vår hjärna medvetet. Men hela hjärnan används och behövs.

linje b-s.jpg

kula genom huvudet.png
Nej, hela hjärnan behövs.

Info:
http://faculty.washington.edu/chudler/tenper.html
http://www.csicop.org/si/9903/ten-percent-myth.html
http://en.wikipedia.org/wiki/10%25_myth

Annonser

One thought on “Veckans Faktoid 7 – Slösar vi hjärnkapacitet?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s