Veckans Faktoid 8 – Humlor kan inte flyga!

Världen är full av fantastiska fakta! Den är också full av fantastiska lögner. Vad händer med lögner som blir så pass utspridda att alla tror på dem? De är inte direkt lögner, men heller inte fakta… de är bara ”Faktoider!”

linje b-s.jpg

DF35A360-0F83-4D9F-B7D8-5944848BC6FE.jpg
Veckans Faktoid 8 – Det är vetenskapligt bevisat att humlor inte kan flyga!

En dag på jobbet skulle vi se på film. Vi var på biblioteket och lät barnen välja en film de ville låna. När de till sist enat sig gick vi tillbaka och såg på Bee Movie!

Det var en helt okej film. Det enda jag fastnade för var det första vi såg när vi satte igång filmen:
beemovie.png
Jag var förbluffad! Den här filmen lyckas inte ens få myten rätt. Det brukar sägas om humlor, men jag hade aldrig hört det om bin förut.

Myter som en gång fått fäste tycks aldrig försvinna. Jag är säker på att du hört det här påståendet förut. Att ”enligt vetenskapen kan humlor inte flyga”, ”De är för tjocka och har för små vingar.”

Men den här myten är bara absurd. Vi ser alla de små håriga monstren surra runt på sommaren, och ingen kan väl förneka att de flyger. Men myten handlar inte om det. Påståendet är att vetenskapen påstår att humlor inte ska kunna flyga. Sitter verkligen vetenskapsmän tjurigt och påstår att humlor egentligen inte kan flyga?

Nej! Det har aldrig varit ett vetenskapligt konsesus att humlor inte kan flyga. Det säger väl sig själv? Vi ser dem flyga varje sommar. Så var kommer det hela ifrån?

Jo, det började faktiskt med ett riktigt mysterium. På 1930-talet gjordes vindtunnelförsök på flera insekter, där man räknade på deras lyftkraft, där resultatet visade att humlor har sämre flygförmåga än både fåglar och flygplan. Humlor kan alltså inte glidflyga. Men humlan flaxar med vingarna. Men ändå har flera insekter, bl.a. humlors flykt varit lite av ett mysterium. Trots humlans 200 vingslag per sekund räcker det inte till för att lyfta dess tunga kropp. Humlan borde faktiskt inte kunna flyga, enligt dessa beräkningar.

Detta har dock aldrig kallats för ett ”bevis för att humlor inte kan flyga”. Vi saknade en förklaring till hur humlor kan flyga, men var aldrig dumma nog att påstå att det var omöjligt.

För drygt 10 år sedan i Cambridge upptäckte forskare humlans knep. Det hela ligger i en egenskap hos humlans vingar som skapar virvlar vid vingspetsarna, vilka suger in mer luft under vingarna, vilket i sin tur ger tillräckligt med lyftkraft för att hålla humlan i luften.

Egentligen gäller det här inte bara humlor, utan de flesta insekter. Trollsändans, getingens eller fruktflugans flykt var lika svår att förklara och hade samma lösning. Anledningen till att vi inte säger ”enligt fysikens lagar kan trollsländor inte flyga” är antagligen att vi har extra roligt om den vi mobbar är överviktig.

Den här myten vinklas ofta, precis som i bee-movie, till att ”eftersom humlor inte vet att de inte kan flyga, så kan de flyga ändå”. Detta för att på något sätt antyda den dumma idén om att naturens lagar bara sitter i våra huvuden, och så länge vi inte vet om dem påverkar de oss inte.

Om våra beräkningar inte stämmer överens med naturen måste vi ändra på beräkningarna, naturen ändrar sig inte! Ingen intelligent person har någonsin hävdat att humlan inte kan flyga. Det hela är bara en stor fet faktod!

linje b-s.jpg

D84081EF-EBDF-42F3-8B2A-D23F443E729E.jpg
Enligt fysikens lagar kan tjocka rörmokare i bi-dräkter inte heller flyga. Nedrans fysik…

Mer info:
http://www.epochtimes.se/articles/2008/07/25/15386.html
http://www.wolfson.ox.ac.uk/~ben/zetie1.htm
http://www.alltomvetenskap.se/humlan-inte-kan-flyga.aspx?article=1231

Annonser

7 thoughts on “Veckans Faktoid 8 – Humlor kan inte flyga!

 1. Jag hörde talas om det i högstadiet, men antog så klart att forskarna inte var tjuriga utan bara inte förstod det.

  hemskt när såna här saker får fäste, vi behöver fler program som mythbusters. Som inriktar sig på faktoider 🙂

  ja kom själv på en sak nyligen som borde kollas upp på tal om faktoider. Det är att det ska finnas fakta som stöder att människan aldrig varit på månen. månlandningen skulle alltså varit fejkad!!!
  såhär på förhand så känns det ju märkligt, var inte skådespelet öppet för allmänheten? eller åtminstone reportrar? och om det skulle vara klart att raketen sändes upp, varför inte landa på månen varför fejka det? ja menar när man väll fått upp raketen i omloppsbana så krävs det inte så mycket mer kraft för att åka till månen och tillbaka jämfört med att ta sig ur atmosfären eller?

 2. mmm… mythbusters e en höjdare 🙂

  Och angående att månlandningen skulle vara fejkad håller jag med om att det vore onödigt att fejka, när tekniken fanns tillgänglig och vi fått upp raketen.

  Jag såg en dokumentär som påstod det, för många år sedan. Just då tyckte jag den var övertygande, men i efterhand, inte så värst.

  Att hela NASA skulle hålla tyst alla dessa år känns orimligt. Eller det största beviset för mig, att Sovjet, som avundsjuk bevakat hela USAs projekt, dagen efter rapporterade i alla sina tidningar att de förlorat mån-racet och erkände sig besegrade. Hade det funnits NÅGOT riktigt bevis för att USA fejkat månlandningen hade Sovjet blåst upp det enormt.

  btw. på tal om mythbusters. här kan du se dem undersöka vissa påståenden från mål-konspirationsteoretikerna: 3. bra filmer tack 😀 väldigt shyst, nu fick jag mitt svar och är nöjd…eller nässtan för ja vill fortfarande kolla vilka som var närvarande vid uppsjutningen och varför de skulle gjort en konspiration

  antar att det är motbevisat ändå, men det skulle vara det slutgiltiga beviset som sätter stopp för allt annat. Eller med högsta sannolikhet om man ska va petig 😛

 4. Motbevisat… tja, grejen med konspirationsteorier är väl att det går aldrig att riktigt motbevisa. Alla som var med på uppskjutningen eller med i projektet kan hypotetiskt ljuga eller ha blivit lurade.

  Snarare gäller att stora konspirationsteorier faller under sin egen vikt på grund av ren orimlighet, med tanke på hur många som måste ha varit inblandade i lögnen.

  Men, med högsta sannolikhet, som sagt 😉 Vill du ha mer att gräva i dock, läs runt på lite konspirationsteori-sidor. De har MÅNGA fler påståenden…

 5. sen finns det ett bra avsnitt av Bullshit som handlar om delvis mån landningen där dom tar upp mycket sådana saker. kan vara värt att kolla in det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s