Kamel-spindeln – Världens värsta spindel… eller?

”Camel-spiders in Iraq are a foot long, lay eggs under camels’ skin, and run 25 miles per hour screaming like a banshee.”

linje b-s.jpg

År 2004 spreds ett kedjebrev på internet, från en soldat i Irak som skrämde slag på många araknofober:

Han hade nyligen blivit biten av en s.k. ”kamel-spindel”, som gömde sig i hans sovsäck. Kamel-spindlar är tydligen den värsta sortens spindlar du kan tänka dig. De har allt en araknofob behöver för att få kroniska psykiska besvär. T.ex:

* De suger inte blod ur sina byten som vanliga spindlar gör, utan de sliter bort kött från sitt byte och äter.

* Deras bett är giftigt och bedövar dig så du inte känner när den gnager på dig. Soldater i Irak har blivit attakerade medan de sover och inte märkt något alls förrän de vaknat och upptäckte skadorna.

* Kamel-spindlar blir stora som tallrikar.

* De kan hoppa flera fot upp i luften. De använder detta för att hoppa upp och bita fast i kamelers magar. Där gnager de upp kamelens mage och lägger sina ägg där inne.

* De kan spiringa uppåt 25 miles per timme (ca 40 km/h) och ger ifrån sig ett skrikande läte när de springer.

Brevet bifogade också en bild på när en soldat visar upp två kamel-spindlar:
A3F542FF-781D-4FD2-A943-ECCDD0B33B5B.jpg

Fy fasen för att stöta på en sån här ute i öknen. Det här är nästan för hemskt. Jag hoppas så att detta inte är sant, utan bara en dålig skrämselmyt som sprids som kedjebrev. Så… är det sant? Finns dessa förfärliga kamel-spindlar?

Ja, faktiskt! Kamel-spindlar finns på riktigt, men de är inte i närheten av så hemska som texten ovan beskriver.

Under de krig som varit i Irak har myter och legender om kamel-spindlar växt fram bland amerikanska soldater. Visst finns kamel-spindlar, och visst är det en sådan vi ser på bilden ovan. Men titta på bilden en gång till. Notera hur nära kameran spindeln är. Den ser mycket större ut vid första anblick än vad den egentligen är. Jämför spindeln med ärmen på jackan den hänger precis bredvid. Och tänk på att det är två spindlar på bilden so hänger i varandra.

Kamel-spindels heter egentligen skorpionspindel på svenska. Den kan bli uppåt 15 cm lång (även om folk svär att de sett större) och springer med en hastighet av 10 mph (ca 16 km/h), dvs snabbt för ett spindeldjur, men inte i närheten av 40 km/h.

De kan inte hoppa alls och ger inte ifrån sig några skrikande ljud. Ibland kan de ge ifrån såg ett surrande läte, men inte något som skulle kunna tolkas som skrik.

Skorpionspindelns bett är kraftigt men inte giftigt, och den ser inte människor som potentiell mat. De äter ödlor, spindeldjur och ibland större djur som möss och fåglar. De äter altså inte kamelmagar och lägger inte ägg där heller. Anledningen till att de fått smeknamnet kamel-spindel beror på att de bor i öknen. Precis som kameler gör.

Precis som de flesta kedjebrev är detta fullt av lögner och överdrifter. Kedjebrev är till för att spridas, ofta genom att skrämmas eller lova något. De bidrar sällan med något vettigt innehåll alls och är egentligen mest irriterande. Vidarebefordra dem helst inte alls.

Kamel-spindlar är onekligen obehagliga djur, till och med jämfört med andra spindlar. Men vad jag kunnat se har ingen människa lyckats bli dödad av en s.k. kamel-spindel någonsin. Åker du till öknen löper du större risk från de själva kamelerna. 2007 blev en kvinna dödad av en kamel som försökte våldta henne. Men det är en annan historia.

linje b-s.jpg

9C5B192A-60EE-4AA0-AD40-CD3E86B5E6CA.jpg
Om du åker till öknen är kamel-spindlar ett litet bekymmer. Akta dig snarare för vattenbrist och religiösa fundamentalister.

ps. Skorpionspindlar klassas egentlige inte som spindlar, men är ett spindeldjur.

Mer info:
http://www.camel-spiders.net/myths.php
http://www.washington.edu/burkemuseum/spidermyth/myths/camelspider2.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Solifugae

Annonser

2 thoughts on “Kamel-spindeln – Världens värsta spindel… eller?

  1. Den skriker inte!!Va fan har du fått all den här felaktiga informationen ifrån??Stämmer ju inte ett skit..TABORT eller bli rapporterad!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s