Bonus faktoid – Svarta änkan!

Nu har vi spindel-vecka och det finns massor av myter om just spindlar. Så den här veckan kör vi en extra faktoid!

linje b-s.jpg

Bonus faktoid – När spindeln ”svarta änka” parar sig äter honan upp hanen efteråt

7D667E2A-F9A0-4190-82EE-B9F866E657D1.jpg

Det här är den s.k. ”svarta änkan”. Eller faktiskt är det två av dem. Ser du det lilla krypet på sidan? Det är hanen. Den är så liten. Så pass mycket mindre än honan. Och vet ni vad jag läste i min biologibok i skolan? Att när de parat sig äter honan upp hanen.

Varför det? Är hon hungrig? Borde inte hanen ha ett intresse av att kunna fly så den kan överleva och para sig igen? Äter honan verkligen upp hanen efter parning?

Ja, faktiskt! …eller nja… Det är ingen myt, men en stor överdrift. Att hanen blir uppäten av honan efter parningen är väldigt sällsynt. Då spindlarna observerats i laboratier åt honan ganska ofta upp hanen efter parning, men ute i naturen har det visat sig väldigt sällsynt.

Det finns uppåt 30 olika arter av ”svarta änkor” utspridda över hela världen. Det är bara ett fåtal där honan ofta äter upp hanen. Hos de flesta arter är det väldigt sällsynt, och har hos vissa ”änkspindlar” aldrig ens observerats i naturen.

Vissa änkspindel-arter äter ibland upp sin hane efter parning. Inte alls så vanligt som de flesta tror.

linje b-s.jpg

Bonus fakta:
Svarta änkans bett är giftigt, men räknas inte som dödligt. Även om det hänt att folk dött av dem. Dock gör deras bett attans ont. Ett bett från en svart änka håller sig obemärkt några minuter innan kraftiga, utstrålande smärtor sprider sig genom kroppen följt av andningssvårigheter. Smärtorna avtar efter omkring två dagar.

Extra bonus fakta:
Svarta änkan finns över hela världen. Även i Sverige. De har kommit hit fler av dem genom import av bl.a. bilar och ekologisk mat. Ett tiotal exemplar upptäcks i Sverige varje år. Enligt Naturhistoiska riksmuseet håller Svarta änkan på att etablera sig i Sverige igen.

linje b-s.jpg

Mer info:
http://www.washington.edu/burkemuseum/spidermyth/myths/blackwidow.html#
http://sv.wikipedia.org/wiki/Svarta_änkan

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s