John travolta backar från scientologin? – You can do it John!

6B322E12-C89C-4B4A-8B20-71C35A1D03CD.jpg1612F622-5C62-4DE3-8B88-73463E46F312.jpg0E9B40E3-8749-4173-9066-41D50E0ADD49.jpg748AB44B-982D-45D0-A553-06B7982199A7.jpg

John Travolta! Du vet vem han är. Skådespelare, mest känd från Saturday Night Fever, Grease och Pulp Fiction, varav den sistnämnda är den enda du måste se.

John Travolta är, sedan 1991, gift med Kelly Preston och de har två barn. Eller, de hade två. Sonen Jett, dog kring nyår, medan familjen var på semester på Bahamas.

jett.png
Jett Travolta led av någon form av neurologisk störning som gav honom svåra krampanfall, vilka hade gått att lindra med medicinering. Det spekulerades också om att Jett hade autism.

F6239D1C-39F9-4D6E-8A5F-FAD15282E827.jpgF1EBFAEE-9ED7-4B80-B56D-4A4632348665.jpg
Föräldrarna Travolta är scientologer. Och vem kan klandra dem? De flesta i världen tror på någon religion, och deras råkar bara involvera utomjoriska hjärntvättade själar, en 3D-bio i en vulkan, och Xenu, univerums onde härskare. Religioner ska ha en orimlig historia att tro på, det ingår i paketet!

24A6AE04-AD42-4F1E-9183-E7A6FA71B3D3.jpg
Familjen Travoltas problem var i det här fallet att deras religion förnekar psykologi. Scientologin är emot medicinering av psykologiska störningar, och hävdar bestämt att autism inte finns. Enligt deras tro var medicinsk behandling inte ett alternativ. Blankt vägrade de ge sin son riktig medicinsk hjälp, utan använde sig istället av alternativa scientologiska detox-behandlingar. Tro det eller ej, men utan medicinering blev hans krampanfall värre och värre.

Jett Travolta fick, på familjens semester i Bahamas, ett krampanfall som kostade honom livet. Medicinsk behandling hade antagligen kunnat rädda honom, men nu är han borta för alltid.

jett_travolta-dead_john_travolta.jpg.jpeg

linje b-s.jpg

Det här är givetvis lika tragiskt som när vem som helst dör, men det är för mig alltid mera tragiskt när föräldrarna, som bara vill sitt barn väl, medvetet gör ett val som orsakar sitt eget barns död.

En intressant fråga är hur föräldrarna kommer reflektera över det här i efterhand. Kommer de börja tvivla på sin religion? Kommer de fundera över om de själva kunde ha gjort något annorlunda? Kommer de skylla sin sons död på sig själva, eller på sin religion? Eller kommer de skylla på gifter i omgivningen, en konspiration emot scientologer och gräva ner sig ännu djupare i sin tro?

Min gissning vore det sista alternativet. Har du gått så långt in i din tro att du inte ger ditt barn medicinsk hjälp är du antagligen bortom återvändå. Eller…?

Nu har John Travolta erkänt, för Bahamas polisen att… se själva:
bahamas police.png

”My son Jett suffered from a seizure disorder and was autistic.”

Wow!

Det här går rakt emot Scientologins läror, som hävdar att psykologiska problem inte finns. Är det möjligt att John Travolta börjar ifrågasätta, eller i alla fall glida bort från, scientologin?

Att förlora ett barn är med säkerligen det värsta du kan vara med om, och ett tillstånd där du antagligen inte alls kan tänka rationellt. Om Travolta verkligen drar sig bort från scientologin, istället för att gräva ner sig djupare, gör han verkligen en fantastisk bedrift.

Tro på kristendom, islam, buddism, new age, healing, detox, homeopati… och givetvis även scientologi har kostat folk, som satt sin tro framför sitt förnuft, livet. Vad som är ovanligt är att föräldrar som förlorat ett barn pga. sin tro börjar ifrågasätta den. Jag vet inte om John Travolta verkligen gör det… men att han erkänner sin sons neurologiska störning, ser jag som en liten ljusglimt och tyder på ett steg bort från scientologin.

Jag hejar på Travolta! You can do it John!

linje b-s.jpg

Jetts död: http://abcnews.go.com/Entertainment/MindMoodNews/Story?id=6576215&page=1
Johns erkännande till polisen: http://gawker.com/5286990/john-travolta-defying-scientology-acknowledged-sons-autism
Scientologin i Sverige (från SVT): http://svt.se/2.97368/fasaden?lid=puff_1260434&lpos=lasMer

Annonser

5 thoughts on “John travolta backar från scientologin? – You can do it John!

 1. hmm, interesangt. lätt värt att följa upp.

  och på tal om scientologi, så har jag fått för mig att Anonymous håller på att dra igång en ny stor global protest aktion (deras tredje?) mot dom.

  vill verkligen ha maskarna nu

 2. mmm… om travolta skulle lämna scientologin vore det ett rättså stort slag emot dem.

  Maskerna borde komma snar, ja!

 3. Maskerna är den typen av masker huvudpersonen i V for Vendetta har. Om du ska demonstrera emot scientologerna ska du ha en sån mask, eftersom scientologerna är kända för att trakasera sina kritiker ganska hårt.

  Rörelsen anonymous började med idén att använda V for vendetta masker i sina demonstrationer mot scientologkyrkan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s