LCHF igen! Annika Dahlkvist stollar vidare!

OBS!
Texten är min subjektiva beskrivning av hur jag upplever Doktor Annika Dahlqvists retorik. Jag uttrycker mig hårt ibland, men menar inget illa. Annika Dahlqvist är säkert en fantastisk person, medan jag inte kan någonting. Jag vet inget om kost, inget om hälsa, korkad korkad korkad korkad korkad – det är jag. Nu – över till dagens ämne:

linje b-s.jpg

Tittade runt på Aftonbladets hemsida nyligen, vilket jag gör ibland när jag känner mig uttråkad, och såg på förstasidan…
dahlkv-aftnbl.png

Dåså… det är dags igen… ännu en rond med vår etablisemangshatande, konspirationsropande, smörfrossande favorit-doktor Annika Dahlkvist!!!
*Rejäl applåd*
(Läs mitt tidigare inlägg om dr.Dahlkvist här)

Okej! låt oss se vad vår före detta doktor, numera bloggare, Annika Dahlkvist har för råd idag:

annikadahlkvistliten.png

”Ät smör och grädde – gå ner två kilo i veckan!!”

Mmmm… vi vet att du förespråkar ”Low Carb High Fat”, dock är den metoden kritiserad av de flesta läkare för att öka risken för hjärt och kärlsjukdommar. Men gå vidare…

annikadahlkvistliten.png

”Det bästa sättet att gå ner i vikt är att dra ner på kolhydrater och öka på fettet. På så sätt får du tillräckligt med energi”

Så får du tillräckligt med energi? När du vill gå ner i vikt är det väl just att minska på ditt energiintag du ska göra. Vilken typ av energi du äter spelar mindre roll!?! Men jag vet inte, det är inte jag som är låtsasdoktor. Vad har du mer att säga, Annika?

Hmmm… artikeln i aftonbladet ger oss inte många fler uttalanden, men författaren till artikeln ställer sig faktiskt kritisk och påpekar attMajoriteten av läkarkåren anser att vi ska undvika mättat fett – som finns i kött och smör.
De menar att mättat fett ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.”
Annika ger inget riktigt svar på det i artikeln, i alla fall inte som vi får läsa. Men vi som känner Annika sen tidigare vet precis vad hon brukar säga. Följande citat kommer från Annika Dahlkvists blogg.

annikadahlkvistliten.png”Vi måste starta ett globalt folkuppror mot den multinationella livsmedelsindustrin, som via sina marionetter i det internationella kostetablissemanget föröder människornas hälsa och liv!”

Härifrån

Okej, det kanske inte riktigt var ett direkt svar på frågan. Men hennes poäng är gång på gång att ”etablissemanget” sprider lögner om risker med överkonsumtion av mättat fett.

Så okej. Vi lyssnar på ”doktor” Dahlkvist och får höra att etablissemanget ljuger, men hon har rätt. Vi måste ändå fråga henne: ”Bygger inte livsmedelsverkets rekommendationer på vetenskap och beprövad erfarenhet?”

ad2.png

Nej, det finns ingen vetenskap eller beprövad erfarenhet som tyder på att det är farligt att äta mättat fett och kolesterol. Det är bara lögner. Lögn och förbannad dikt från början till slut.

Härifrån, 3.50

Wow. Det är citatet öppnar verkligen ens ögon inför etablissemangets korrupta ansikte. Ingen vetenskap eller beprövad erfarenhet. Ganska tydligt talat. Jag antar att Annika har rätt ändå. Vad kan vi säga? Etablissemanget hatar fett och gillar när folk blir sjuka. Därför sprider de ut falska kostråd som förstör vår folkhälsa. Lyckligtvis finns LCHF-hjältarna här och ställer allt till rätta. Med deras hjälp kan vi störta etablissemanget och lära folk att de måste äta mera mättat fett för att må bra och…

vad sa hon nu igen? Ingen vetenskap som tyder på att mättat fett och kolesterol skulle vara farligt? Heh… man kan ju tycka att sveriges mest lästa hälsobloggare skulle känna till i alla fall någon av dessa studier:

Studier och kommentarer som visar att livsmedel med mycket mättat fett kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdom och/eller cancer. Titel samt klickbar länk:

Akesson A, Weismayer C, Newby PK, Wolk A. Combined effect of low-risk dietary and lifestyle behaviors in primary prevention of myocardial infarction in women. Arch Intern Med. 2007;167:2122-7.

 

Almendingen K, Jordal O, Kierulf P, Sandstad B, Pedersen JI. Effects of partially hydrogenated fish oil, partially hydrogenated soybean oil, and butter on serum lipoproteins and Lp[a] in men. J Lipid Res 1995;36:1370-1384.
Appel LJ, Sacks FM, Carey VJ, Obarzanek E, Swain JF, Miller ER 3rd et al. Effects of protein, monounsaturated fat, and carbohydrate intake on blood pressure and serum lipids: results of the OmniHeart randomized trial. JAMA. 2005; 294: 2455-64.
Astrup A. The role of dietary fat in the prevention and treatment of obesity: efficacy and safety of low-fat diets. Int J Obes 2001; 25: S46-S50.

Översikt

Baer DJ, Judd JT, Clevidence BA, Tracy RP. Dietary fatty acids affect plasma markers of inflammation in healthy men fed controlled diets: a randomized crossover study. Am J Clin Nutr. 2004; 79: 969-73. 
Bingham SA, Luben R, Welch A, Wareham N, Khaw KT, Day N. Are imprecise methods obscuring a relation between fat and breast cancer? Lancet. 2003; 362:212-4.
Boyd NF, Stone J, Vogt KN, Connelly BS, Martin LJ, Minkin S. Dietary fat and breast cancer risk revisited: a meta-analysis of the published literature. Br J Cancer. 2003;89(9):1672-85.

Översikt

Boniface DR, Tefft ME. Dietary fats and 16-year coronary heart disease mortality in a cohort of men and women in Great Britain. Eur J Clin Nutr. 2002;56:786-92.
Chisholm A, Mann J, Sutherland W, Duncan A, Skeaff M, Frampton C. Effect on lipoprotein profile of replacing butter with margarine in a low fat diet: randomised crossover study with hypercholesterolaemic subjects. BMJ. 1996;312:931-4. Erratum in: BMJ 1996;312:1203. 
Clarke R, Frost C, Collins R, Appleby P, Peto R. Dietary lipids and blood cholesterol: quantitative meta-analysis of metabolic ward studies. Br Med J 1997;314:112-117

Översikt

Denke MA, Adams-Huet B, Nguyen AT. Individual cholesterol variation in response to a margarine- or butter-based diet: A study in families. JAMA. 2000;284:2740-7.
Djoussé L, Pankow JS, Hunt SC, Heiss G, Province MA, Kabagambe EK, Ellison RC. Influence of saturated fat and linolenic acid on the association between intake of dairy products and blood pressure. Hypertension. 2006;48(2):335-41
Ellingsen I, Hjerkinn EM, Arnesen H, Seljeflot I, Hjermann I, Tonstad S. Follow-up of diet and cardiovascular risk factors 20 years after cessation of intervention in the Oslo Diet and Antismoking Study. Eur J Clin Nutr. 2006;60(3):378-85
Erkkilä A, de Mello VD, Risérus U, Laaksonen DE. Dietary fatty acids and cardiovascular disease: An epidemiological approach. Prog Lipid Res. 2008;47:172-87.

Översikt

Feskens EJ, Virtanen SM, Rasanen L, Tuomilehto J, Stengard J, Pekkanen J et al. Dietary factors determining diabetes and impaired glucose tolerance. A 20-year follow-up of the Finnish and Dutch cohorts of the Seven Countries Study. Diabetes Care. 1995; 18:1104-12. 
Foreyt JP, Carlos Poston WS. Consensus view on the role of dietary fat and obesity. Am J Med 2002;113:60S-62S.

Översikt

Freedman LS, Potischman N, Kipnis V, Midthune D, Schatzkin A, Thompson FE, Troiano RP, Prentice R, Patterson R, Carroll R, Subar AF. A comparison of two dietary instruments for evaluating the fat-breast cancer relationship. Int J Epidemiol. 2006;35:1011-21. 
Galgani et al. Effect of the dietary fat quality on insulin sensitivity.Br J Nutr. 2008;100(3):471-9.

Översikt

Hjerkinn EM, Sandvik L, Hjermann I, Arnesen H. Effect of diet intervention on long-term mortality in healthy middle-aged men with combined hyperlipidaemia. J Intern Med. 2004;255(1):68-73.
Hooper L, Summerbell CD, Higgins JP, Thompson RL, Clements G, Capps N, Davey S, Riemersma RA, Ebrahim S. Reduced or modified dietary fat for preventing cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev. 2001;(3):CD002137.

Översikt

Howard BV, Manson JE, Stefanick ML, Beresford SA, Frank G, Jones B et al. Low-fat dietary pattern and weight change over 7 years: the Women’s Health Initiative Dietary Modification Trial. JAMA. 2006; 295(1):39-49
Hu FB, Manson JE, Willett WC. Types of dietary fat and risk of coronary heart disease: a critical review. J Am Coll Nutr 2001;20:5-19.

Översikt

Hu FB, Stampfer MJ, Manson JE, Ascherio A, Colditz GA, Speizer FE, et al. Dietary saturated fats and their food sources in relation to the risk of coronary heart disease in women. Am J Clin Nutr 1999;70:1001-8.
Hu FB, van Dam RM, Liu S. Diet and risk of Type II diabetes: the role of types of fat and carbohydrate. Diabetologia 2001;44:805-17.
Jakobsen MU, Overvad K, Dyerberg J, Schroll M, Heitmann BL. Dietary fat and risk of coronary heart disease: possible effect modification by gender and age. Am J Epidemiol. 2004 15;160:141-9. 
Judd JT, Baer DJ, Clevidence BA, Muesing RA, Chen SC, Weststrate JA, Meijer GW, Wittes J, Lichtenstein AH, Vilella-Bach M, Schaefer EJ. Effects of margarine compared with those of butter on blood lipid profiles related to cardiovascular disease risk factors in normolipemic adults fed controlled diets. Am J Clin Nutr. 1998;68:768-77. 
Juonala et al. Risk factors identified in childhood and decreased carotid artery elasticity in adulthood: the Cardiovascular Risk in Young Finns Study. Circulation. 2005;112:1486-93. 
Kabagambe EK, Baylin A, Siles X, Campos H. Individual saturated fatty acids and nonfatal acute myocardial infarction in Costa Rica. Eur J Clin Nutr. 2003;57:1447-57
Kabagambe EK, Tsai MY, Hopkins PN, Ordovas JM, Peacock JM, Borecki IB, Arnett DK. Erythrocyte fatty acid composition and the metabolic syndrome: a National Heart, Lung, and Blood Institute GOLDN study. Clin Chem. 2008;54(1):154-62.
Kaitosaari T, Ronnemaa T, Raitakari O, Talvia S, Kallio K, Volanen I et al.Effect of 7-year infancy-onset dietary intervention on serum lipoproteins and lipoprotein subclasses in healthy children in the prospective, randomized Special Turku Coronary Risk Factor Intervention Project for Children (STRIP) study. Circulation. 2003; 108: 672-7. 
Kaitosaari T, Ronnemaa T, Viikari J, Raitakari O, Arffman M, Marniemi J et al. Low-saturated fat dietary counseling starting in infancy improves insulin sensitivity in 9-year-old healthy children: the Special Turku Coronary Risk Factor Intervention Project for Children (STRIP) study. Diabetes Care. 2006; 29: 781-5. 
Knowler WC, Barrett-Connor E, Fowler SE, Hamman RF, Lachin JM, WEA, Nathan DM; Diabetes Prevention Program Research Group. Reduction in the incidence of type 2 diabetes with lifestyle intervention or metformin. N Engl J Med 2002;346:393-403.
Laaksonen DE, Nyyssönen K, Niskanen L, Rissanen TH, Salonen JT. Prediction of cardiovascular mortality in middle-aged men by dietary and serum linoleic and polyunsaturated fatty acids. Arch Intern Med. 2005;165(2):193-9.
Li et al. Childhood cardiovascular risk factors and carotid vascular changes in adulthood: the Bogalusa Heart Study. JAMA. 2003;290:2271-6. Erratum in: JAMA. 2003;290:2943. 
Lichtenstein AH, Ausman LM, Jalbert SM, Schaefer EJ. Effects of different forms of dietary hydrogenated fats on serum lipoprotein cholesterol levels. N Engl J Med. 1999;340(25):1933-40. Erratum in: N Engl J Med 1999 341:856.
Lichtenstein AH, Erkkila AT, Lamarche B, Schwab US, Jalbert SM, Ausman LM. Influence of hydrogenated fat and butter on CVD risk factors: remnant-like particles, glucose and insulin, blood pressure and C-reactive protein. Atherosclerosis. 2003;171:97-107. 
Lindström J, Peltonen M, Eriksson JG, Louheranta A, Fogelholm M, Uusitupa M, Tuomilehto J. High-fibre, low-fat diet predicts long-term weight loss and decreased type 2 diabetes risk: the Finnish Diabetes Prevention Study. Diabetologia. 2006;49:912-20. 
Marckmann P, Sandström B, Jespersen J. Low-fat, high-fiber diet favorably affects several independent risk markers of ischemic heart disease: observations on blood lipids, coagulation, and fibrinolysis from a trial of middle-aged Danes. Am J Clin Nutr 1994;59:935-9.
Marshall JA, Bessesen DH, Hamman RF. High saturated fat and low starch and fibre are associated with hyperinsulinaemia in a non-diabetic population: the San Luis Valley Diabetes Study. Diabetologia. 1997; 40: 430-8.
Marshall JA, Bessesen DH. Dietary fat and the development of type 2 diabetes. Diabetes Care. 2002;25:620-2.
Mauger JF, Lichtenstein AH, Ausman LM, Jalbert SM, Jauhiainen M, Ehnholm C, Lamarche B. Effect of different forms of dietary hydrogenated fats on LDL particle size. Am J Clin Nutr. 2003;78:370-5. 
McGill HC, McMahan CA. Starting earlier to prevent heart disease. JAMA. 2003;290:2320-2.
Mead A, Atkinson G, Albin D, Alphey D, Baic S, Boyd O; UK Heart Health Group, Thoracic Dietitians Interest Group (Specialist group of the British Dietetic Association): Dietetic guidelines on food and nutrition in the secondary prevention of cardiovascular disease – evidence from systematic reviews of randomized controlled trials (second update, January 2006). J Hum Nutr Diet. 2006;19:401-19. 
Mensink M, Blaak EE, Corpeleijn E, Saris WH, de Bruin TW, Feskens EJ. Lifestyle intervention according to general recommendations improves glucose tolerance. Obes Res. 2003;11:1588-96.
Mensink RP, Zock PL, Kester AD, Katan MB. Effects of dietary fatty acids and carbohydrates on the ratio of serum total to HDL cholesterol and on serum lipids and apolipoproteins: a meta-analysis of 60 controlled trials. Am J Clin Nutr. 2003;77:1146-55.

Översikt

Mosca L, Banka CL, Benjamin EJ, Berra K, Bushnell C, Dolor RJ et al. Evidence-based guidelines for cardiovascular disease prevention in women: 2007 update. J Am Coll Cardiol. 2007;49(11):1230-50.

Översikt

Müller H, Kirkhus B, Pedersen JI. Serum cholesterol predictive equations with special emphasis on trans and saturated fatty acids. An analysis from designed controlled studies. Lipids. 2001;36:783-791.
Obarzanek E, Kimm SY, Barton BA, Van Horn L L, Kwiterovich PO Jr, Simons-Morton DG et al. DISC Collaborative Research Group. Long-term safety and efficacy of a cholesterol-lowering diet in children with elevated low-density lipoprotein cholesterol: seven-year results of the Dietary Intervention Study in Children (DISC). Pediatrics. 2001; 107: 256-64. 
Obarzanek E, Sacks FM, Vollmer WM, Bray GA, Miller ER 3rd, Lin PH et al. Effects on blood lipids of a blood pressure-lowering diet: the Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) Trial. Am J Clin Nutr. 2001;74:80-9.
Prentice RL, Caan B, Chlebowski RT, Patterson R, Kuller LH, Ockene JK et al. Low-fat dietary pattern and risk of invasive breast cancer: the Women’s Health Initiative Randomized Controlled Dietary Modification Trial. JAMA. 2006; 295: 629-42.
Prentice RL, Thomson CA, Caan B, Hubbell FA, Anderson GL, Beresford SA et al. Low-fat dietary pattern and cancer incidence in the Women’s Health Initiative Dietary Modification Randomized Controlled Trial. J Natl Cancer Inst. 2007;99(20):1534-43
Raitakari et al. Cardiovascular risk factors in childhood and carotid artery intima-media thickness in adulthood: the Cardiovascular Risk in Young Finns Study. JAMA. 2003;290:2277-83. 
Rask-Nissilä L, Jokinen E, Terho P, Tammi A, Hakanen M, Rönnemaa T, Viikari J, Seppänen R, Välimäki I, Helenius H, Simell O. Effects of diet on the neurological development of children at 5 years of age: the STRIP project. J Pediatr. 2002;140:328-333.
Rasmussen BM, Vessby B, Uusitupa M, Berglund L, Pedersen E, Riccardi G, Rivellese AA, Tapsell L, Hermansen K; The KANWU Study Group. Effects of dietary saturated, monounsaturated, and n-3 fatty acids on blood pressure in healthy subjects. Am J Clin Nutr. 2006;83(2):221-6. 
Risérus U et al. Dietary fat and prevention of type 2 diabetes. Prog Lipid Res In press

Översikt

Risérus U. Fatty acids and insulin sensitivity. Curr Opin Clin Nutr Metab Care 2008;11:100-05.

Översikt

Sacks FM, Katan M. Randomized clinical trials on the effects of dietary fat and carbohydrate on plasma lipoproteins and cardiovascular disease. Am J Med 2002;113:13S-24S.

Översikt

Sandström B, Marckmann P, Bindslev N. An eight-month controlled study of a low-fat high-fibre diet: effects on blood-lipids and blood pressure in healthy young subjects. Eur J Clin Nutr 1992;46:95-109.
Sieri S, Krogh V, Ferrari P, Berrino F, Pala V, Thiébaut AC et al. Dietary fat and breast cancer risk in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition. Am J Clin Nutr. 2008;88(5):1304-12
Tang LJ, Armitage JM, Lancaster T, Silagy CA, Fowler GH, Neil HAW. Systematic review of dietary intervention trials to lower blood total cholesterol in free-living subjects. Br Med J 1998;316:1213-1220.

Översikt

Thiébaut AC, Kipnis V, Chang SC, Subar AF, Thompson FE, Rosenberg PS et al. Dietary fat and postmenopausal invasive breast cancer in the National Institutes of Health-AARP Diet and Health Study cohort. J Natl Cancer Inst. 2007;99(6):451-62. 
Tonstad S, Strom EC, Bergei CS, Ose L, Christophersen B. Serum cholesterol response to replacing butter with a new trans-free margarine in hypercholesterolemic subjects. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2001;11:320-6. 
Trichopoulou A, Psaltopoulou T, Orfanos P, Hsieh CC, Trichopoulos D.Low-carbohydrate-high-protein diet and long-term survival in a general population cohort. Eur J Clin Nutr. 2007;61:575-8.
Tucker KL, Hallfrisch J, Qiao N, Muller D, Andres R, Fleg JL; Baltimore Longitudinal Study of Aging. The combination of high fruit and vegetable and low saturated fat intakes is more protective against mortality in aging men than is either alone: the Baltimore Longitudinal Study of Aging. J Nutr. 2005;135(3):556-61.
Tuomilehto J, Lindström J, Eriksson JG, Valle TT, Hämäläinen H, Ilanne-Parikka P, Keinanen-Kiukaanniemi S, Laakso M, Louheranta A, Rastas M, Salminen V, Uusitupa M; Finnish Diabetes Prevention Study Group. Prevention of type 2 diabetes mellitus by changes in lifestyle among subjects with impaired glucose tolerance. N Engl J Med 2001;344:1343-50.
Turley ML, Skeaff CM, Mann JI, Cox B. The effect of a low-fat, high-carbohydrate diet on serum high density lipoprotein cholesterol and triglyceride. Eur J Clin Nutr. 1998; 52: 728-32.
Warensjö E, Sundström J, Lind L, Vessby B. Factor analysis of fatty acids in serum lipids as a measure of dietary fat quality in relation to the metabolic syndrome in men. Am J Clin Nutr. 2006;84(2):442-8.
Vessby B, Uusitupa M, Hermansen K, et al. Substituting dietary saturated for monoun­saturated fat impairs insulin sensitivity in healthy men and women: the KANWU study. Diabetologia 2001;44:312-319.
Xu J, Eilat-Adar S, Loria C, Goldbourt U, Howard BV, Fabsitz RR, Zephier EM, Mattil C, Lee ET. Dietary fat intake and risk of coronary heart disease: the Strong Heart Study. Am J Clin Nutr. 2006;84:894-902. 
Zock PL, Katan MB. Butter, margarine and serum lipoproteins. Atherosclerosis. 1997;131:7-16.
WCRF/AICR Expert Report. Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective. World Cancer Research Fund/American Institute of Cancer, 2007 

Översikt

Woodside JV, McKinley MC, Young IS. Saturated and trans fatty acids and coronary heart disease. Curr Atheroscler Rep. 2008;10(6):460-6.

Okej, jag det kanske var att överdriva lite. Men jag tycker att det visar ganska bra hur absurt hennes påstående är.

Vilka konspirerar mot mättat fett och LCHF? Okej om vi accepterar att svenska Livsmedelsverket hatar fett och vill oss illa. Även om de gör det, det gör inte alla studier som gjorts, granskats via genomgått ”peer-review”, publicerats, citerats och replikerats, över hela världen ogiltiga, bara för att Livsmedelsverket refererar till dem. I så fall måste vi anta att hela världen förfalskar studier emot LCHF-dieten. Och då är vi djupt nere i konspirations-träsket. Låt oss lyssna på vad vår kost-expret sa nu igen:

ad2.pngNej, det finns ingen vetenskap eller beprövad erfarenhet som tyder på att det är farligt att äta mättat fett och kolesterol. Det är bara lögner. Lögn och förbannad dikt från början till slut.
Härifrån, 3.50

Precis som kreationister gör vår favorit-doktor bäst narr av sig själv.

Listan på studier kommer från livsmedelsverkets hemsida. Lägg märke till att Livsmedelsverket är noga med att poängtera att det finns motstridiga data, och de har även en annan lista med studier som inte visar någon risk med mättat fett. Debatten om effekterna av mättade fetter är inte över. Livsmedelsverket förnekar inte vissa motstridiga data. Annika Dahlkvist dock, förnekar allt som inte stämmer in på hennes idé om LCHF!

linje b-s.jpg

Vi har Annika Dahlkvist här för en sista kommentar. Vad säger du om alla studier som visar samband mellan mättat fett och hjärt- och kärlsjukdommar?
dahl-lalala.png

Artikeln från Aftonbladet:
http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article4269108.ab

Mitt tidigare inlägg om Annika Dahlkvist och hennes fantastiska insats i rapport:
https://massasaker.wordpress.com/2009/03/21/alla-andra-har-fel/

Läs Annika Dahlkvists blogg:
http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/
(Inget skriker ”BADASS” så mycket som en passagen adress.)

Se intervjun med henne på Youtube

ps.
Jag förnekar inte att det finns en möjlighet att Annika Dahlqvist kan ha rätt angående mättade fetter (även om våra nuvarande data tycks tyda på motsatsen). Mitt syfte är snarare att påpeka de absurda fel hon gör i sin argumentation, vilken snarare liknar ren förnekelse.
Jag har stavat fel till Dahlqvist genomgående i hela inlägget. Jag orkar inte ändra det och tror inte det stör någon.

21 thoughts on “LCHF igen! Annika Dahlkvist stollar vidare!

  1. mmm… jag hade gärna velat att hon skulle läsa den. Dock har du nog rätt i att jag borde ta bort bilden först. kanske rensa upp språket lite också. Jag vet inte hur illa hon kan ta det, eller hur pass mycket personangrepp som är tillåtet.:/

    det vore riktigt kul om hon skrev ett liknande inlägg tillbaka, det vore helt okej om hon bad mig ta bort bilden och inte uttrycka mig så nedlåtande, men det vore tråkigt om hon blev arg och fick för sig att stämma mig, vilket jag inte har någon aning om ifall det är möjligt. hmm… jag får nog ta och lägga till en disclaimer nånstans där jag reserverar mig lite…

    sen vore det kul om vi fick hennes läsare hit. hennes blogg är STOR och läsarna är aggressiva. de skapade en anmälningsstorm mot rapport när de sagt att mättat fett kan ha negativa effekter. posta gärna en kommentar med länk i hennes blogg och skriv att ”här är en som inte håller med dig” eller nåt.

    edit:
    lagt till en disclaimer överst nu… nu måste det vara okej. du kan gärna kommentera hennes blogg och länka till mina inlägg. länka gärna till båda inlägg om henne. vore kul och få en läsarstorm hit.😉

  2. tja det kan funka, vet inte riktigt vad ja skulle skriva dock du har ju redan skrivit det viktigaste tror jag…jag skulle bara lägga upp länkarna då

  3. Lugn, jag kan kommentera med länkar själv. :p

    Angående din länk… hur jag tycker det låter? Hmm… Socialstyrelsen tyckte tydligen att det var okej med hennes sida, så länge hon inte gav ut specifik medicinsk rådgivning till en enskild person.

    Jag måste säga att jag tycker beslutet är rimligt. Visst hade det varit kul att se henne sluta sprida förvirring bland allt för många människor, men jag tycker det måste vara okej för privatpersoner att skriva saker de tror på i sin blogg.

  4. japp håller med, men varför tyckte socialstyrelsen att hon inte följde vetenskap och beprövad erfarenhet? tycker man att läsarna borde fråga sig😉

  5. Sant. Det borde klinga lite fel i hennes läsares öron att socialstyrelsen gör den bedömningen. Dock står det inte direkt i brevet att de tycker så, det snarare antyds. Det står att sjukvårdsrådgivning ska behandlas enligt vetenskap och beprövad erfarenhet, men i det här fallet gäller det inte, eftersom det är en blogg med information till för alla att läsa. Det antyds, men står inte rakt ut.

    Läser du det som ”troende” ser du det nog snarare som en triumf att socialstyrelsen inte fäller henne och tolkar det som ännu ett bevis på att hon har rätt.

    Intressant är att hennes inlägg bara består av brevet, och hon kommenterar det inte ens. Det är som om det är självklart att hon har rätt, och hon behöver inte ens förklara varför denne Prof. Gunnar Johansson påstår att hon sprider falsk information.

    Enligt hennes synvinkel, och jag antar jag att både socialstyrelsen och professorerna på folkhälsoinstitutet antingen lurats av ”tramsforskning” eller är med och konspirerar.

    Jag har lämnat en kommentar på inlägget och får se om hon svarar.

  6. Hej!
    Du skulle ju faktiskt kunna kolla upp vilka studier Dahlqvist & co. lutar sig på när hon avfärdar de studier som gjorts på att fett&kolesterol skulle vara farligt. Uffe Ravnskog har skrivit en bok om detta där han går igenom de största studierna vad gäller farligheten av kolesterol bl.a och förklarar varför det inte ska tas på största allvar. (”Fett och kolesterol är hälsosamt!” heter den)

    Masajerna i afrika lever mer eller mindre bara på mjölk och kött och dom har lägre kolesterol än i länder där man äter mindre fett.. Likaså inuiterna som äter en hög andel fisk och inte så mycket kolhydrater och grönsaker och dom dör inte i större omfattning av hjärtkärl sjukdomar….

    Mer läsning; http://www.ravnskov.nu/svcholesterol.htm

  7. Hej hex29a!

    Jag måste påpeka igen att jag inte säger att mättade fetter definitivt är farligt och att Annika Dahlqvist har fel. Dock säger jag att hennes argument är dåliga och inte bör tas på allvar.

    Jag har tittat igenom hennes lista på studier hon länkar i sin blogg, och det är en ganska imponerande lista, dock handplockade för att bara stödja hennes sak. Dessutom är vad jag kan se de flesta av dem inte alls om risker med kolesterol och mättat fett, utan snarare om viktminskning, vilket inte är kontroversen.

    Uffe Ravnskovs hemsida förespråkar samma ”alternativa” kostråd som Dahlqvist. Ett citat från hans sida tycker jag är väldigt talande:

    ”Många läkare, forskare och andra akademiker världen över är ense med Uffe Ravnskov” -följt av en länk till The International Network of Cholesterol Skeptics

    Om vi ska fästa ett värde vid att ”många läkare tycker såhär” bör det med samma logik vara ännu mer värt att en klar majoritet av läkare tycker motsatsen.

    Visst är det tänkvärt att masajer och inutierna har mindre problem med hjärtkärlsjukdommar än vad vi har. Men det ersätter inte riktig forskning.

    Att studera livsstilar och matvanor är komplicerat, och här finns det motstridiga data. Min uppfattning är att det är viktigt att inte övertolka och lägga för stor vikt vid specifika studier studier eller specifika forskares åsikter, utan se hur litteraturen växer fram över tid. Kanske har majoriteten fått det där med mättade fetter om bakfoten och minoriteten visar sig ha rätt när större och bättre studier gjorts.

    Har varit borta och inte kunnat svara på ett tag, men det är en sak jag gärna vill fråga, för jag tycker det är det mest intressanta i sånna här frågor:

    *Skulle du ändra uppfattning om vi i når ett vetenskapligt konsensus som säger att du har fel?

  8. Hehe nu får du tycka vad du vill men det är just det jag personligen har gjort(om man bortser från det dära vetenskapliga konsesuset).

    Jag trodde verkligen inte på att det skulle vara bra med mycket fett och kolestereol. LCHF började jag med för att själv motbevisa idéerna om att det skulle vara bra och nyttigt. Efter att jag nu mår bättre, gått ner i vikt och har stabila kolesterol/sockervärden så anser jag att det jag läst och upplevt är åt rätt håll iallafall.

    Många stora experiment visar ju även att det som ätit på olika sätt eller tagit mediciner inte blivit så himla mycket bättre. Däremot brukar ju folk inte skriva om eventuella biverkningar i större omfattining heller. Det finns flera personer som reagerat illa på tex. statiner. Jag har inte alla länkar som du skulle vilja läsa men som sagt, i uffes bok finns där flera exempel.

    Sen tycker jag inte det låter oseriöst när folk är ”ense”.. Det är ju inte som att dom bara håller med.. Dom som jag hört är ense med ravnskog t.ex. är ju det för att dom forskat och framförallt studerat andras studier..

  9. Att ändra uppfattning är absolut en bra sak att göra, och något många har svårt för att göra. Speciellt vid uppfattningar de håller personligt. En personlig upplevelse kan förstås vara övertygande för dig, men knappast för någon annan. Jag antar att du vet att en personlig anekdot inte är bevis för någonting, i vetenskapliga sammanhang.

    En pesonlig upplevelse går inte att utvärdera ordentligt, och det är svårt att säga vad som orsakar vad utan att göra kontrollerade experiment. Det finns t.ex. mängder av personer som svär vid att homeopati hjälper dem mot alla möjliga krämpor, men i medicinska tester visar det ingen effekt alls utöver placebo.

    Jag ser inte riktigt vad din poäng var när du skriver att stora experiment visar att folk som ätit på olika sätt eller tagit mediciner inte blivit så mycket bättre. Angående satiner är det väl ingen som förnekar att det finns biverkningar, många mediciner har det. Dock är nyare utvecklade satiner mer bättre och säkrare än de tidigare.

    Jag tycker inte heller det låter oseriöst när folk är ”ense”. Min poäng var bara att peka på Uffes logik i att referera till att många läkare håller med honom. Om påståendet ”många läkare tycker X” är ett bra argument för X, måste ”många fler läkare tycker inte X” vara ett bättre argument mot X.

    Var inte riktigt med på om du skulle ändra dig om ett vetenskapligt konsensus sa emot din position. Skulle du det?

    Personligen skulle jag ändra mig genast, om jag fick ett konsensus emot mig. Eller om någon gav mig med tårta…

    1. Jag skulle nog kunna erkänna deras vetenskap om de hade kunnat bevisa det . Problemet är att deras vetenskap inte håller i dagsläget, därav min tveksamhet.
      Men visst bevisa det så ska jag gladerligen välkomna det🙂

      Många tror att läkemedelsindustrin skulle va så mycket ärligare och noggrannare än något annat område idag vilket även det är lite tveksamt. Många forskare inom just detta området sponsras av läkemedelsindustrin vilket tyvärr inte gör dom speciellt trovärdiga…

      Personligen tror jag att kostråd och liknande kommer se annorlunda ut framöver. Har folk under sin yrkesverksamma tid citerat andra och stått för vissa saker kan det vara svårt att erkänna att man inte haft hel rätt 😉

      Självklart ska man ifrågasätta när folk går mot strömmen och liknande men samtidigt så är det sådant som för det hela framåt.

  10. Läkemedelsindustrin sponsrar mycket forskning, men den granskas och publiceras av oberoende parter. Desutom ska forskning kunna replikeras med samma resultat för att det ska accepteras vetenskapligt.

    Läkemedelsindustrin är enbart ute efter pengar, precis som vilken annan industri som helst. Dock är de oerhört hårt kontrollerade och all medicin de säljer måste genomgå tester för effekt och säkerhet.

    Håller helt med om din sista mening. Folk som tänker nytt och går mot strömmen är vad som för såväl vetenskap som mänskligheten framåt. Att testa nya idéer är en av de viktigaste delarna inom vetenskap. Lika viktigt som att överge idéer som inte håller.

    Jag kan också tänka mig att kostråd kommer se annorlunda ut i framtiden. Får vi se då. Vad jag har svårt att ta på allvar är Dahlqvists förmåga att skylla på ”etablisemanget” och kalla forskning som inte pekar dit hon vill ”trams-forskning”. Det är allt jag stör mig på. Hade hon argumenterat utifrån vetenskaplig litteratur och bevis hade jag sett henne på ett helt annat sätt.

    Skönt att du säger att du ser möjligheten att ändra dig om nya bevis kommer. Jag gör det samma. Jag tror vi kan vara överens om att vara oense om den här frågan.😉

  11. Äter man riktigt oprocessat animaliskt fett och grönsaker och drar ned radikalt på kolhydrtare får man ett jämnty blodsocker och man håller sig mätt på ganska lite käk och det är lätt att gå ned i vikt. Pröva och se själv. Inget konstigt att margariner och processat vitt mjöl är skit. Det vet väl alla.

  12. Ärligt talat…

    När det gäller ”etablissemanget” har Dr D fört sina anhängare bakom ljuset rejält. Till skillnad från henne får vi som tillhör etablissemanget och arbetar med kostråd under vår utbildning gång på gång på gång höra att detta är vad vi vet idag men det är viktigt att vara öppen för ny forskning och ta till sig ändrade riktlinjer. Däremot får vi ALDRIG i arbetssammanhang säga vad vi själva tycker, det måste hela tiden bygga på vetenskap och beprövad erfarenhet och vi måste hålla oss uppdaterade genom att läsa hela studier och inte bara abstracts. Jobbar man med att behandla sjuka människor vill man inget hellre än att den behandling man ger ska fungera. Så långt allt väl. Men när Dr D börjar skrika att alla inom etablissemanget och särskilt dietisterna är morotsätande, fetthatande vegetarianer som är födda under vegetarianismens guldålder så blir det bara bisarrt. Med tanke på att Waerland bara levde fram till 1955 så faller väl påståendet om att alla är födda under vegetarianismens guldålder, eller hur? Men det är klart, det är ju enkelt att sprida en felaktig bild av det etablissemang man så gärna vill hävda att man inte tillhör. Tack för ett underbart blogginlägg!

    1. Men…

      Eftersom du jobbar inom ”etablissemanget” sitter du i knät på den multinationella livsmedelsindustrin som inte vill något hellre än att förgifta oss med kolhydrater och margarin!😉

      Dahlqvist-logik åt sido, riktigt kul att höra från en som jobbar med riktiga kostråd baserade på vetenskap. Synd att det inte är ni som får aftonbladets löpsedlar.

      Att ”etablissemanget” är öppet för ny forskning och inte ser sina råd som en ultimat sanning är hela anledningen till att de är värda att lita på. Det är så vetenskap fungerar, vi följer de bevis vi har och ändrar vår uppfattning om nya data visar att vi har fel.

      Och det är det Dahlqvist inte fattar! Hon har sin idé och vägrar ändra sig! Jag tror inte hon kommer ändra sig hur mycket forskning hon är får emot sig! Det är ju trots allt bara trams-forskning och lögner från etamlissemanget! :p

    1. Inte heller sugen på något flamewar, det vore onödigt. :p

      Onekligen en intressant debattartikel. Den är ju trots allt undertecknad av en ganska imponerande skara.

      Debatten om mättat fett och kolesterol är inte över alls, och det kan mycket väl visa sig att LCHF-sidan har rätt till sist. Idag tycks trots allt den övervägande vetenskapliga uppfattningen vara att mättat fett och kolesterol på lång sikt är skadligt.

      Frågan har kommit upp på tapeten ganska rejält i massmedia nu, vilket är intressant.

  13. Hej håller på med ett ironiskt inlägg om tanten, är det ok att jag använder bilden där hon håller för öronen? Tycker den är underbar. Givetvis länkar jag tillbaka hit.
    KajsaLisa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s