RIP – världens största hjälte…

Vi talar ofta om alla hemska händelser som hänt under 1900-talet. Hur Adolf Hitler bär ansvaret för att ha dödat 6 miljoner människor. Hur Josef Stalin dödat omkring 100 miljoner. Hur Mao Zedong också bär ansvaret för …en väldig massa döda människor…

Vi hör ofta refereras till dessa folkmord. Men det är mera sällan vi pratar om de största hjältarna. De som använt sitt liv till att rädda andras. Vi har flera sådana, men ingen som gjort så mycket som Norman Borlaug.

Skärmavbild 2009-09-14 kl. 09.09.27.pngNorman Borlaug var forskare på agrikultur som ägnat sig åt att resa runt i fattiga länder där mat är en bristvara och genetiskt modifiera grödor till att producera mer mat. Hans arbete lyckades ge upp till fyrdubbel avkastningen hos grödorna, och han anses ha avvärjt flera stora svältkatastrofer under andra halvan av 1900-talet.

Norman Borlaugs arbete sägs ha räddat 245 000 000 liv. Och det är lågt räknat. Vanligtvis beräknas han ha personligen räddat över en miljard liv! Han belönades 1970 med Nobels fredspris för sin insats. Och han har jobbat vidare sen dess.

Vilken siffra du än använder har Borlaug räddat fler än Stalin, Hitler och Mao lyckades döda tillsammans! Ingen nånsin i mänsklighetens historia har någonsin kommit i närheten av att ha räddat så många, förutom än Norman Borlaug.

Här är en trailer till dokumentären om Norman Borlaug:
[Youtube=http://www.youtube.com/watch?v=LRPibWf3wN8]

Norman Borlaug avled i lördags, 12e september 2009, 95 år gammal. Och lämnar efter sig sin familj, sina barn, och den miljard människor han räddat.

De flesta personer är bekymrade över svält i världen. Och många gör något åt det. En del jobbar politiskt, en del gör volontärarbete, en del skänker pengar och en del gnäller över girighet. Alla beundransvärda metoder på sitt sätt. Men kom ihåg – Norman Borlaug gjorde den största skillnaden för svält någonsin och räddade en miljard liv genom vetenskaplig och teknologisk utveckling. Han borde vara förebilden för alla som drömmer om, och jobbar för, en värld utan svält.

Som Penn Jillette säger i klippet nedan. ”Norman Borlaug är den bästa människan som någonsin levt – Och du har antagligen aldrig hört talas om honom.”

linje b-s.jpg

norman borlaug.jpg
Ghandi, Martin Luther King och Nelson Mandela bleknar i jämförelse med Norman Burlaug, väldens största hjälte. RIP

Se även när Penn & teller fanboyar över Borlaug:

Mer info:
http://www.dn.se/nyheter/varlden/fredpristagaren-norman-borlaug-dod-1.951562
http://www.kwqc.com/Global/story.asp?S=11121833
http://www.redstate.com/moe_lane/2009/09/13/norman-borlaug-1914-2009/
http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/asia/article6832878.ece
http://en.wikipedia.org/wiki/Norman_Borlaug

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s