Homeopater utan gränser?

Stora delar av världen saknar tillgång till ordentlig sjukvård pga bl.a. krig, fattigdom och naturkatastrofer. Hjälporganisationen ”Läkare utan gränser” finns. De bidrar aktivt med sjukvård och medicinsk utbildning i länder där det behövs, speciellt i tredje världen och länder drabbade av krig. Trotts att deras volontärer råkat illa ut ibland och såväl dött i olyckor som attackerats eller kidnappats av politiska orsaker, hjälper de alla oavsett politisk ståndpunkt, religion, eller etnisk tillhörighet.

Kort sagt, de är en fantastisk organisation väl värd både beundran och pengar. 1999 belönades de med nobels fredspris (och Obama bleknar i jämmförelse).

Skärmavbild 2009-10-10 kl. 08.56.18.png

Yep! De är bäst! Men… så har vi deras systerorganisation. Deras motsats. Deras… elaka tvilling.

——————————————-
Skärmavbild 2009-10-10 kl. 08.59.12.png
Skärmavbild 2009-10-10 kl. 08.59.48.png
———————————————

Homöopathen ohne Grenzen, Homeopater utan gränser är en organisation so går ut på ungefär samma sak som Läkare utan gränser, fast de ger homeopatisk vård istället.

Från deras hemsida:

About us
Homeopaths without borders is a non-profit organization of male and female doctors, non-medical practitioners and midwives. Our aim is to promote the use of classical homeopathy in regions affected by war and/or humanitarian crisis. Our volunteer work is independent of political, religious and economic interests.

De förespråkar klassisk homeopati områden där ordentlig sjukvård behövs som bäst!? För dig som inte vet vad homeopati är kommer här en kort sammanfattning:

linje b-s.jpg

Skärmavbild 2009-10-10 kl. 09.19.17.pngBörjan av 1800-talet var en tid då vi hade förhållandevis ont om användbar kunskap om medicin och människokroppen. Vi hade aldrig hört talas om infektioner och kunde inte ens föreställa oss att något som bakterier skulle göra oss sjuka. Om du var sjuk löpte du inte bara risk att dö i sjukdomen, du löpte också risk att dö av läkares märkliga ingrepp som saknade såväl hygien som rimlighet. Och därför var homeopatin i den här tiden bättre än vanlig medicin, då den i alla fall inte gjorde saken värre.

Homeopatins grundare Samuel Hahnemann kom på idén att ”lika botaar lika”. Om du har huvudvärk ska du ta ett medel som orsakar huvudvärk och du blir botad. Hahnemann provade den principen, men det gjorde bara saken värre.

Så Hahnemann prövade att spä ut medlet. Rejält. Mer än rejält. En homeopatisk lösning har från början innehållit ett ämne som orsakar de symtomen du försöker bota. Men dessa har sedan spätts ut i vatten. Gång på gång. Igen och igen. Den normala homeopatiska utspädningen är så pass utspädd att… hmm….
det skulle kräva att du gav 2 miljarder doser per sekund, åt 6 miljarder patienter i 5 miljarder år för att någon av patienterna sannolikt ska ska ha fått i sig en enda molekyl av det första ämnet
Yep! Sånna extrema utspädningar hittar vi i homeopatin. Det är en så kallad 60X utspädning. Den är utspädd till en ratio av 1:10^-60. Men det är bara deras vanliga utspädning. Deras botemedel mot influensa är utspätt till 400X. Inom homeopatin är medicinen bättre ju mer utspädd den är.

Det fungerar eftersom vatten har ett minne. Och lika botar lika. Låter det rimligt? Nej inte idag. Men med den tidens kirurgiska och medicinska ingrepp med åderlåtning eller förfärliga häxbrygder som ofta gjorde saken värre klarade du dig ofta bättre med homeopati som i alla fall var verkningslöst.

Idag har vi riktig medicin. Vi har riktig kunskap om kroppen. Homeopatin kanske var ett förhållandevis bra alternativ då den kom till på tidigt 1800-tal. Men den är verkningslös och idag helt meningslös.

linje b-s.jpg

”Our aim is to promote the use of classical homeopathy in regions affected by war and/or humanitarian crisis.” Homeopater utan gränser

Att förespråka användandet av homeopati i tredje världen och krigsdrabbade länder sprider förvirring och är rent förfärligt. Där behövs riktig medicin. Men Homepoater utan gränser sprider glatt sin 200 år gamla fullständigt verkningslösa behandlingsform i länder i behov av riktig sjukvård:

24ac38798f.jpg
Homeopatisk behandling i Sri Slanka

867e59aa65.jpg
Homeopatisk utbildning i Makedonien

ac9e070d60.jpg
Mer utbildning i Kenya

ff6502b861.jpg
Föreläsaren får en ros i Sarajevo.

492b3fe992.jpg
De lär till och med ut homeopati här?

2c01c60cd6.jpg
Låt inte läkemedel stå tillgängliga för barn! Ingen fara, de är verkningslösa.

Det här är en samling bilder från deras olika projekt, vilka de är väldigt stolta över. Och klart de är. Från deras synvinkel är det här samma sak som läkare utan gränser gör. De menar väl och gör ett fantastiskt arbete. Problemet är att deras ”medicin” är nonsens och deras jobb antagligen orsakar mer skada än nytta. Tyvärr. Bara för att du vill väl betyder inte att du inte förstör för en massa människor. Om ett land redan har bristande medicinsk vårt behöver absolut inte lära sig 200 år gammalt nonsens om att lika botar lika och vatten har ett minne.

linje b-s.jpg

Ge stöd åt Läkare utan gränser! Varje litet bidrag räknas!
C3_230x90_akutinsatser.jpg
SMS: skicka ordet LIV till 72990 (50 kr)

Mer info:
PZ Myers blogg
Homeopater utan gränser
Homeopati på wikipedia
Läkare utan gränser

Annonser

2 thoughts on “Homeopater utan gränser?

  1. jag kan bara hålla med, hemskt när folk gör det dom tror ska hjälpa istället för det dom vet… det är inte värt risken, vilket man tycker att dom som tror på det borde förstå. hemskt…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s