CERN kämpar mot tidsresenärer?

Värdens största och bästa partikelaccelerator hos CERN är ju igång igen. Som jag nämnt tidigare är jag ett stort fan av forskningen på CERN.

Den här månaden startade acceleratorn upp igen och världen väntar ivrigt på att få veta hur jakten på den ”higgsbosonen”, hypotes-partikeln som är orsaken till massa, ska gå.

Här kan du se uppstarten av LHC igen!

Egentligen skulle detta hänt förra hösten, men då drabbades partikelacceleratorn av en läcka. Vad de flesta inte insett är dock att läckan orsakades av en tidsresenär från framtiden.

180px-Holger_b.jpgJapp! Den här idén läggs fram av dr Holger Bech Nielsen, professor i teoretisk fysik vid Niels Bohr Institutet i Köpenhamn.Tydligen kommer något förfärligt att hända om vi lyckas hitta higgsbosonen. Därför är det något i framtiden som influerar vår tid för att stoppa CERNs partikelaccelerator, enligt dr Nielsen.

Och visst har LHC haft sina problem, både att få pengar och få den att fungera. Men är det verkligen så märkligt när det är en 27 km lång bana för €3 miljarder under Schweiz? Har vi verkligen någon anledning att börja spekulera om tidsresenärer som sabbar? Räcker det inte med att säga att det är ett krångligt projekt och saker går snett?

Dr Nielsen föreslår en metod att testa deras idé. Vi har en kortlek med många, många hjärter, och bara ett spader. Sen bestämmer vi oss för att om vi vi råkar dra ett spader ska vi avbryta LHC-projektet. Sen drar vi ett slumpvalt kort. Om vi får spader tyder det sannolikt på… influenser från framtiden… hmmm….

Shit jag orkar inte lusläsa hans papers ordentligt. Gör det själv:
http://arxiv.org/PS_cache/arxiv/pdf/0910/0910.0359v3.pdf
http://arxiv.org/PS_cache/arxiv/pdf/0707/0707.1919v4.pdf
Men jag tyckte det vore kul att nämna.

linje b-s.jpg

Är det dock inte en paradox att ändra historien? Artikeln i NY-times beskriver:
Skärmavbild 2009-11-26 kl. 19.24.37.png
Okej, men jag ser fortfarande en paradox! Om du reser tillbaka i tiden och räddar din morfar från att köras över av en buss har han inte längre blivit överkörd. Du har kvar din morfar och har därför ingen anledning att resa tillbaka i tiden och rädda honom! Du reser därför inte tillbaka i tiden och morfar blir överkörd. Paradox! Såvida det inte tidslinjen delas och skapar en alternativ verklighet där du räddat morfar. Det vet ingen, antalet experiment på tidsresor är för få för att dra några definitiva slutsatser. Men paradoxen är kvar lika mycket som om du skulle döda din morfar. Eller på samma sätt om någon reser tillbaka i tiden och stoppar den stora olyckan som påstås följa av att vi upptäcker higgsbosonen.

Jag har svårt att ta Dr. Nielsen seriöst. Men jag tyckte hans spekulationer vore kul att nämna.

Mer info:
http://www.nytimes.com/2009/10/13/science/space/13lhc.html?_r=2

linje b-s.jpg

_45483688_cern_cern_466.jpg
Ligger något från framtiden bakom detta sabotage?

Skärmavbild 2009-11-26 kl. 19.35.23.png
När skolan i Skillingaryd byggdes om krånglade det rejält och det blev försenat över ett halvår. Är det verkligen konstigt att en gigantisk partikelaccelerator inte går felfritt?

linje-r-s.jpg

images-1.jpegps. Det är snart jul! Favorithögtiden här. Och en ny stor jul-specieal på massasaker! Börjar första advent!

Annonser

5 thoughts on “CERN kämpar mot tidsresenärer?

 1. Bara det att du förändrar dåtiden med din blotta existens om du skulle åka bakåt i tiden är paradoxalt eftersom att i den tid som du har gått igenom och upplevt så hände inte det vid det ögonblicket.

  Lösningen skulle som sagt vara att det skapas en ny tidsdimension som börjar i det ögonblöick du annländer. men det betyder att du inte påverkar den framtid du kommer ifrån, snarare skapas som sagt en ny tidsdimension vars framtid du naturligtvis påverkar, och våran fortsätter som vanligt.

 2. Fast det paradoxala förhållandet undanröjs säkert av själva tidsresan. Förflyttar man sig bakåt i tiden så skulle det knappast ske en spin off i tidsaxeln, utan snarare en omgruppering av tidsaxeln där framtiden som den varit upphör att existera till förmån för en ny framtid baserad på händelser som inträffat till följd av resan bakåt i tiden.

  1. mmm… jag tror jag förstår vad du menar. Men jag är inte helt med ändå.

   När du åker bakåt i tiden hamnar du i en tid som redan ägt rum och allt där har redan hänt. Om du, om två år, skulle resa två år tillbaka i tiden dvs. hamna här idag. Då skulle du finnas två gånger i nuet. Och du som åker tillbaka i tiden skulle du redan ha varit där… ditt tidsresande skulle redan ha hänt och du skulle inte kunna ändra något. Du har redan varit där.

   Men en omgrupering av tidsaxeln, som du föreslår, har nästan samma effekt som en ”spin-off”. En version av tiden där du åkt tillbaka och en där du inte har det…

   shit vad det här är krångligt… jag vet inte. Synd vi inte kan resa i tiden och testa…

   min hypotes är att du inte kan påverka tiden eftersom det redan hänt… men … det vore coolt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s