FaceBook-grupper och troll

Skärmavbild 2010-01-18 kl. 16.50.30.png

Facebook!

Ett ord och Lunarstorm är glömt. Ett ord och min moster, som bara fnyst åt datorer tidigare, börjar producera regelbundna statusuppdateringar. Ett ord och Mark Zuckerberg blir miljardär och kan använda sitt Harvard-diplom som toalettpapper om han vill!

Facebook har funnits ca 6 år nu och växer som ett monster. Gilla det eller ej, men inom kort kommer 150% av jordens befolkning spela farmville, vara taggad i ett foto och vara med i minst fem meningslösa facebook-grupper.

På tal om facebook-grupper… jag har fått ett antal sånna här mail nu:
Skärmavbild 2010-01-18 kl. 17.24.46.png

Och säkert 100 av dessa:
Skärmavbild 2010-01-18 kl. 17.24.12.png

Det första ringer en omedelbar varningsklocka, men den andra tycker jag också är lite suspekt. Och tydligen… ja… Haiti-gruppen är fejk! Men… vi börjar från början…

linje b-s.jpg

Min uppskattning är att det finns fler facebook-grupper än det finns myror i Europa! Det kryllar av dem. Och skapas nya konstant! Att skapa en grupp som lockar mycket medlemmar har blivit lite av en sport. Det är därför vi ser grupper i stil med:

* Facebook agreed to make a ”dislike-button” of we get 1 000 000 members! Invite all friends!!

* Facebook will become a paysite of we dont get 1 000 000 members! INVITE!

* They will close facebook if we don’t get 1 000 000 members! INVITE INVITE INVITE!!!

En dislike-knapp är förstås inte omöjlig. Men att facebook kommer bli en betalsida eller stängas är helt orimligt. Dessa grupper finns bara för att dra till sig medlemmar. Likaså denna:

Skärmavbild 2010-01-18 kl. 21.00.11.png

På Lunarstorms tid kunde vi alltid se vilka som besökt vår profil, och hålla reda på alla stalkers. Men på facebook går inte det. Dock har det dykt upp flera grupper och applikationer som påstår sig kunna fixa det. Men… kom igen.. är det inte lite genomskinligt ändå…? Facebook tog bort den förra gruppen pga överbelastning på servern? Fungerar bara om du invitar ALLA dina vänner? Är det verkligen så facebook skulle göra om de ville införa funktionen att se vilka som besökt din profil?

Om Facebook inför att kunna se vilka som spenderar timmar på din profil varje dag skulle de inte göra de genom en facebook-grupp. Var skeptisk!

linje b-s.jpg

Skärmavbild 2010-01-18 kl. 21.09.54.png
För några veckor sedan dök den sannolikt mest hatade facebook-gruppen någonsin upp. P.R.I.S – Pedofilers rätt i samhället. Mängder med kontra-grupper dök upp och PRIS togs bort från Facebook! Bara för att strax vara tillbaka igen. Gruppen attackerades från alla håll och varje gång den togs bort dök den bara upp på nytt igen. Varje gång med mer bisarra och provocerande bilder och beskrivning.

I gruppen fanns dock inga riktiga pedofiler. Bara ett gäng troll som satt och skrattade på ett internetforum.

Men Facebook-trollning går längre än så. För några månader sen startades en grupp med budskapet ”3kr per medlem till hjärt och lung-fonden”. När gruppen hade över 80 000 medlemmar bytte den namn till ”kvinnors rösträtt borde avskaffas”. Bakom kulisserna satt återigen några troll och skrattade.

Minns ni gruppen ”Tjejerna mot killarna, först till 100 000 medlemmar”? Den bytte namn till ”Vi som har haft sex med våra föräldrar”. Trollen skrattar vidare!

En annan grupp om ”Gå med här så kan du se vilka som besöker din profilsida” bytte namn till ”Vi som har sexfantasier om våra barn!”

Det är inte kul! Visst skrattade jag lite åt det… men det är inte ett dugg kul … egentligen.

linje b-s.jpg

Dock verkar samma sak fungera igen och igen och igen. Den gruppen alla verkar gå med i är just nu den högst aktuella:
Skärmavbild 2010-01-18 kl. 21.23.46.png

Och varför inte gå med? Vad är skadan? Jo… mata inte trollen! Den här gruppen är också fejk!

Men läs igen vad de säger. Vi kan se något högst suspekt om vi läser lite närmare:
Skärmavbild 2010-01-18 kl. 21.26.26.png

Det här borde vara den första ledtråden. Sponsorerna avslöjar sig i efterhand? Så gör helt enkelt inte sponsorer…

Är du sponsor vill du synas så mycket som möjligt! Från början! Och hålla din fana i spetsen för donationen. Finns det någon bra anledning att en sponsor inte vill synas? Jag kommer inte på någon.

Nästa ledtråd är lite tydligare…
Skärmavbild 2010-01-18 kl. 21.30.42.png

Läs kommentarerna i loggen? Trots att mängder påpekat att det är en fejk redan från början har deras medlemsantal stigit stadigt. Och inga sponsorer har kommit fram och visat sig.

Ta även en titt på Flashbacks tråd om facebook-trollning. Japp, det är såklart där det börjar. Just nu sitter de och är sura över den nya regeln som gör att du inte kan byta namn på en grupp som har över 5000 medlemmar. Så den taktiken är ganska körd. Men de kommer antagligen hitta på något nytt. Håll utkik.

linje b-s.jpg

Internet-troll vill skapaa negativa reaktioner. Och ärligt talat… ibland tycker jag de är ganska kul. Jag gillar ironisk humor. Facebook är trots allt ganska mycket anarki. Och det är väl typ så vi vill ha det. Men gå inte med i en grupp bara för att det låter bra vid första anblicken. På facebook lönar det sig, som alltid, att vara skeptisk.

linje b-s.jpg

Mer info:
http://www.metro.se/se/article/tt/2010/01/14/facebookgrupper/index.xml
http://www.expressen.se/prylar/1.1807492/facebook-grupp-for-hjartsjuka-en-bluff
http://www.expressen.se/Nyheter/1.1584170/kanda-svenskar-hangs-ut-i-pedofilgrupp

Skärmavbild 2010-01-18 kl. 21.38.23.png
En video som ger en hyfsad beskrivning av ett internet troll.

linje b-s.jpg

ps.

imorrn säger de att de kommer avslöja vem sponsorn är! får se vad de har hittat på:
Skärmavbild 2010-01-18 kl. 21.59.26.png

Annonser

2 thoughts on “FaceBook-grupper och troll

  1. Mjo, det är synd (även om det är lite kul).

    ”För några månader sen startades en grupp med budskapet ”3kr per medlem till hjärt och lung-fonden”. När gruppen hade över 80 000 medlemmar bytte den namn till ”kvinnors rösträtt borde avskaffas”.”

    Vet att jag läste om detta någonstans, har för mig att dom som gjorde det gick ut med vilka dom var efteråt och sa nått om att dom ville visa hur okritiska och blåögda människor var….är inte säker och årkar inte leta efter det…

  2. Bra argument för det där de hade gustaf.
    Det är okej att lura folk på pengar för att visa att de är okritiska och blåögda (suck)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s