Veckans Faktoid 11 – Guldfiskar minns dåligt

Faktoider är saker som alla vet är sant men egentligen är falskt. Välkommen till Veckans Faktoid!

linje b-s.jpg

Veckans Faktoid 11 – Guldfiskar minns dåligt

5C398FB2-2EF1-471B-8963-8562E02629CE.jpg
Skärmavbild 2010-01-30 kl. 01.26.45.png
Skärmavbild 2010-01-30 kl. 01.28.33.png

goldfish_1465796c.jpgSom alla vet har guldfiskar ett minne på ungefär tre sekunder. Och det är förstås därför det inte är grymt att förvara dem i en pytteliten skål. För en guldfisk är är varje minut en ny upplevelse, varje matstund en första och varje gång nån slår mot glaset i akvariet en första skräckfylld chock. Det är ingen risk att din guldfisk blir uttråkad i sin lilla, lilla skål, hand minns helt enket inte hur den ena änden av skålen såg ut när han vänt sig om.

När vardagen blr jobbig, ditt ansvar känns överväldigande eller sorg drabbar, vore det inte skönt att då kunna bara glömma allt. Sopa rent hjärnan och inte besväras av det? Ungefär som en guldfisk?

För det första NEJ! Och för det andra – guldfisk-grejen är en myt!

Idén att fiskar inte kan minnas är faktiskt helt ogrundad. Dr Kevin Warburton, australiensisk forskare från Charles Stuart University, har studerat fiskars beteende och upptäckt att de kan minnas rovdjur flera månader efter ett möte.

Israeliska forskare har lärt fiskar i fångenskap associera ett visst ljud med matdags. Fiskarna släpptes sedan fria, men visade sig reagera på samma signal fem månader senare.

Ett annat läckert experiment har faktiskt genomförts av en 15-årig elev på ”Australian Science and Mathematics School”. Rory Stokes matade fiskarna i ett aktvariom med ett instrument som mätte tiden det tog från att han stoppat i den i vattnet, tills fiskarna simmat dit och nafsat på maten. Under en treveckorsperiod minskade tiden från en minut till bara några sekunder. Sen slutade han använda instrumentet i sex dagar och efter det testade han igen. Fiskarna var där på 4,4 sekunder. Deras minne hade varat minst sex dagar, vilket är mycket mer än tre sekunder.

Det verkar inte vara någon som vet ursprunget till myten, men Rory Stokes gissning är precis densamma som min. Han säger

”We are told that a goldfish has a memory span of less than three seconds… I wanted to challenge this theory as I believe it is a myth intended to make us feel less guilty about keeping fish in small tanks.

Precis min gissning. Det var i alla fall i det sammanhanget jag hörde det först. Kanske är det en anledning att skaffa större akvarier till våra fiskar. Det är både snyggare rent estetiskt och kanske trivs fisken bättre.
fiskar--.png

wtf??
gold-fish-bra.jpg
Ja, det eller göra en fisk BH. ….

linje b-s.jpg

ps.
Mythbusters tog sig också an myten i ett avsnitt där guldfiskar fick lära sig ta sig fram i en hinderbana guidade av färger. Fiskarna mindes systemet över en månad senare.
http://mythbustersresults.com/episode11

Mer info:
http://www.telegraph.co.uk/earth/earthnews/6995533/Three-second-fish-memory-a-myth.html
http://www.telegraph.co.uk/science/science-news/4158477/Fishs-memories-last-for-months-say-scientists.html

Annonser

One thought on “Veckans Faktoid 11 – Guldfiskar minns dåligt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s