Rymdforskning sabbas av fel sändningar!

Antagligen är det många som sitter och undrar, ”Varför är det inte fler utomjordingar som besöker oss? Är det för att vi är ointressanta, tråkiga, eller luktar vi illa?”

Jo, förvisso! Men nu har Frank Drake, från amerikanska forskningsprojektet SETI, kommit på ännu en anledning till varför filmer som ”ET” och ”Närkontakt Av Tredje Graden” inte blivit verklighet ännu. Rymdvarelserna vet helt enkelt inte om att vi finns. Han kommenterar:

”Problemet är att vi gör oss själva mer och mer svårhörda. Vi sänder på mycket mer effektiva sätt idag och gör våra signaler svagare och svagare.”

Frank Drake talar om övergången från analoga till digitala radio- och tv-sändningar. Tidigare sändes radio och tv från marken riktat ut mot rymden, med signaleffekt på flera tusen watt. Idag sänder vi från sateliter, riktade mot jorden, och med signaler på bara 75 watt.

”När man gör det kan man sända med bara en fjärdedel så hög effekt. Så mycket snart blir vi oupptäckbara. Ingen i rymden kommer längre att kunna höra oss.” tillägger Frank Drake, eller Frankie som han helst vill bli kallad.

Vad Frankie inte inser är att det här är precis rätt sak att göra. Nu har vi sänt våra signaler ut i rymden i decenier och rymdlingarna har fortfarande inte visat sig. Och varför skulle de? De hör ju oss ändå. Dock nu, när rymdvarelserna inte längre får en bra signal i sin rymd-tv kommer de tvingas närma sig oss mer och mer. Speciellt nu, annars missar de OS-sändningarna.

En annan infallsvinkel är att, varför skulle vi ha ett intresse av att göra oss synliga för rymdvarelser överallt? Varför är vi så måna om att Ryssland och Kina inte ska tjuvlyssna på våra sändningar, medan vi gärna vill att utomojordingar ska kunna lokalisera oss utan problem. Har Frank inte sett Independence Day?

En tredje infallsvinkel är förståss att, varför är det våra tv-bolags uppgift att marknadsföra mänskligheten till andra livsformer i universum? Är det inte det SETI gör? Finns det inte en risk att vi skrämmer bort dem med program som, Melodifestivalen, Oprah eller Det okända?

Nu kanske det låter som om jag gör narr av Frank Drake… och det gör jag iof. Men bara för att jag gillar honom! Jag gillar SETI och jag gillar rymdforskning. Även om jag misstänker att SETI inte kommer producera något genom att sända och lyssna efter signaler, hoppas jag att jag har fel. Och tycker sökande för utomjordiskt liv är jätteintressant. Och något vi ska satsa på. För tänk den dagen vi hittar något!

frankie.png
Såhär ska en sändning gå till!” tycker Frankie.

linje b-s.jpg

Frank Drake är nog mest känd för Drake-ekvationen – en uppskattning för hur sannolikt intelligent liv i universum är. Här förklarar Carl Sagan ekvationen:
[Youtube=http://www.youtube.com/watch?v=MlikCebQSlY]

Info från DN:
http://www.dn.se/ekonomi/teknik/et-hor-oss-inte-langre-1.1039304

Länk till SETI

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s