Bogus treatments! Simon Singh vinner över kiropraktorerna!

Sommaren 2008 gjorde ”Brittish chiropractic association” ett förvånansvärt korkat drag. De stämde Simon Singh för att i en artikel i ”the guardian” skrivit att:

”The British Chiropractic Association claims that their members can help treat children with colic, sleeping and feeding problems, frequent ear infections, asthma and prolonged crying, even though there is not a jot of evidence. This organisation is the respectable face of the chiropractic profession and yet it happily promotes bogus treatments.”

Japp. Istället för att ge oss beivs (de har inga, visade det sig gansa tydligt framöver) stämde de Singh för förtal. En dum idé. Nu hamnade de i rampljuset och blev ett typexempel på varför brittiska förtalslagar måste ändras. Och visade ganska tydligt hur de inte hade några bevis för dessa behandlingar med sin egenpublicerade lista med 29 studier som stödjer våra påståenden. Och de framstod som allmäna svin som tystar kritik istället för att bemöta den.

Trots att Simon Singh fick problem i början då en dommare dömt att hans artikel, skulle tolkas som om ”BCA vet att behandlingarna inte fungerar och luras medvetet”, vilket Singh själv säger att han inte menat och inte kan försvara, ändrades tolkningen i en överklagan och idag meddelar BCA att de drar sig tillbaka.

”Having carefully considered its position in the light of the judgment of the Court of Appeal (1st April 2010), the British Chiropractic Association (BCA) has decided to discontinue its libel action against Simon Singh.”

BCA har inte bara slängt en massa pengar i sjön, pengar de borde spenderat på ordentlig forskning (eller kanske till och med ny utbildning) de har även dragit ner anseèndet för hela sin yrkeskategori. Kiropraktik har ändå överlag haft ganska gott anseènde, men nu har de öppet betett sig som vi förväntar oss att kvacksalvare och skurkar kunnat göra.

Det är skönt att det är över. Hela den här historian e ganska löjlig. Att med legala medel försöka tysta kritiker är en taktik som ibland fungerar… Tyvärr. För att kunna ta en sådan här strid behöver du dels gott om pengat och dels mycket energi. Simon Singh tog striden och vann!

Det betyder att… Det är nu officiellt okej att säga att BCA gladeligen förespråkar falska behandlingar. För det gör de! Och alla kan säga det när de vill tack vare Simon Singh!


Om du blir kritiserad, bemöt kritiken på ett ärligt sätt och fåna dig inte som BCA gjorde. Du kommer bara se dum ut i slutändan!

linje b-s.jpg

Ps. Simon Singh har även blivit pappa under våren. En överlag ganska bra vår för familjen Singh altså!

Bilden ovan är gjord av Richard Wiseman. länk

3 thoughts on “Bogus treatments! Simon Singh vinner över kiropraktorerna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s