Hur kan vi rädda katolska kyrkan?

Även om du velat hade du antagligen inte kunnat missa att katolska kyrkan har en ny skandal över sig. Fler och fler fall av präster som bettt sig pedofilaktigt kommer till ytan. Och bättre blir det inte av att katolska kyrkan under åratal tyckt att det bästa sättet att hanta situationen varit att sopa det hela under mattan. För att skydda kyrkans status. Och är du svinig och självisk nog att bry dig mer om din kyrka än dina medmänniskor är det väl rätt sak att göra. I alla fall på kort sikt. Dock blir nog bara värre med tiden.

För nu börjar det hela bubbla upp till ytan. Världens rikaste och mäktigaste kyrka har fått världens ögon på sig. Fler och fler personer som tydligen antastats av präster i sin barndom vågar nu komma fram. Och det finns visst många av dem. Det talas till och med om att påven ska åtalas för att ha skyddat pedofiler.


Kan påven åtalas? Nja… Som ledare för vatikanstaten, som är en erkänd självständig stat, är han immun mot åtal. Dock råder lite tvister om just det. I england vissa advokater påstått att vi kan strunta i påvens immunitet eftersom vatikanen ”inte är en riktig stat”. Påven räknar med att besöka england den 16e september. Vi får se vad som händer tills dess. CBS news

Överst på DN.se kan vi en vanlig dag läsa det här:


Katolska kyrkan har skaffat sig stora PR problem och jag tror deras popularitet kommer fortsätta dala ner i botten om inget drastiskt ändras. En kardinal skyller kyrkans problem på homosex, en annan skyller på djävulen. Inget av dem är det minsta övertgande och får dem bara att verka skylla ifrån sig.

Vissa katoliker inser dock att kyrkan måste ta eget ansvar och sluta skylla ifrån sig på spöken. De måste ta eget ansvar se till att deras präster sköter sig, och absolut inte skydda pedofiler, utan anmäla dem till polis eller liknande.

Men hjälper det verkligen? Kan det rädda dem nu? Folk har börjat på upp ögonen för mer av deras andra dumheter. För de har en hel del annat dumt för sig. Den nuvarande påven har gjort sig känd för att regelbundet rekomendera att människor i aidsdrabbade länder slutat använda kondomer, och till och med påstått att kondomer ökar risken för aids. De har också opponernat sig starkt mot homosexualitet och påminner misstänkt mycket om Maria Hallman. Att mörka pedofilövergrepp är inte det enda felet katolska kyrkan sysslar med.

Men vad borde de göra? Har de någon plan? Jo, påven gjorde ett försök nyligen. Han gick förra veckan ut och förlät the Beatles, för ”sitt vilda leverne och satanistiska budskap”, men folk lär inte distraheras av det. De behöver förändra sig på allvar.

Jag gillar vad katoliken Marcus Birro skriver i en debattartikel om hur han anser att katolska kyrkan måste förändras snarast för att rädda läget. Här är hans punkter:

”Några punkter som jag anser katolska kyrkan omedelbart måste göra till en del av sig själv:

1). Avskaffa det obligatoriska celibatet för prästerna. Det är direkt människovidrigt. Det är fientligt och kärlekslöst.

2). Kvinnor ska behandlas på samma sätt som män, alltså ges möjligheter att bli diakoner och präster.

3). Sluta förtrycka de homosexuella.

4). Upphäv förbudet mot preventivmedel. Det är stenålder och människofientligt.

De här fyra punkterna är inte receptet för en frisk kyrka utan åtgärder som måste vidtas nu, direkt, för att vår kyrka överhuvudtaget ska överleva.”

Och jag tror han har precis rätt. Det är här deras största problem ligger. Men… kan de verkligen göra det? I mina ögon (som inte alls förstår sig på katolska kyrkan) ser det ut som om kyrkan slutar vara katolsk då. Är inte en revolutionär katolik ungeför som en konservativ kommunist? Om katolska kyrkan börjar förändra en massa saker… Blir den inte protestantisk då? Gud har ju berättat för påven att preventinmedel är fel även om folk dör av aids, att präster inte får ha sex och att homosexualitet är äckligt. Vem är du att komma här och säga att gud har fel?

Fast å andra sidan har ju gud ändrat sig förr. Nuförtiden är ju katolska kyrkan överens om att jorden inte är universums mittpunkt (de förlät till och med galileo för att påstå det innan gud tyckte det) och att evolutionsteorin stämmer. Kanske kan gud ändra sig här också? Han brukar kunna göra det tillräckligt många av hans följeslagare tycker att det behövs…

Blir den inte protestantisk om den ändrar sig? ….nej! Det blir den nog inte! Så länge de håller fast vid det centrala inom katolicismen!


Så länge deras ofelbare ledare har direktkontakt med gud och fortsätter aggera utifrån guds instruktioner, och har en fånig hatt kommer kyrkan alltid vara katolsk, och såväl celibat som homofientlighet kan slopas. Faktiskt… Beöver han knappt ens vara ofelbar… Så länge han har hatten…

linje b-s.jpg

Kanske förlorar de sin identitet om de börjar förändra en massa saker. Om de inte gör det kommer de kanske gå under. I vilket fall som helst tror jag världen klarar sig bättre utan påvens maffia.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s