Stöd yttrandefrihet – Rita en profet!


Varför är South Park censurerat…? Ah…just det ja… Det är dags igen…

linje b-s.jpg

South Park måste vara en av mina absoluta favorit-tv-serier. När serien var ny var jag typ 11 år och tyckte mest det var kul med en tecknad serie med mycket svordomar. Och det är inte kul så länge. Därför tröttnade jag på South Park när jag blev äldre. Men på senare år har jag med glädje återupptäckt den igen. För ärligt talat… South Park är så mycket mer än bara småkillar som svär. South Park är intelligent, tänkvärt, samhällskritiskt och förbaskat kul.

Jag älskar att se dem ta upp aktuella ämnen, såväl tunga som lättsinniga. De har avsnitt som handlar om World of Warcraft, Facebook, Guitar Hero, Tiger Woods, Katolska pedofiler, medium, stamcellsforskning, terrorism eller Family Guy. Och de är alltid snabba nog att vara aktuella. Samma vecka som Obama vann valet hade de ett avsnitt om honom (eller om det var en vecka mellan, jag minns inte). Japp, de gör verkligen ett avsnitt samma vecka som det ska sändas.

”Intressant! Har du något favoritavsnitt?”

Jo, jag är glad att du frågade! Om jag skulle välja ett favoritavsnitt skulle det nog få bli… ”avsnittet om att avbilda profeten Muhammed”! Eftersom det är så himla bra… och… eftersom jag måste välja det… för att det ska passa in på dagens ämne…

I avsnitten ”Cartoon wars (del 1 och 2)” ska det nya avsnittet av Family Guy innehålla profeten Muhammad som karaktär. Hela landet blir rädda för att muslimer ska hämnas med terrordåd och bestämmer sig för att gräva ner huvudet i sanden för att visa att de inte stödjer Family Guy. Cartman ger sig dock iväg till Fox högkvarter för att stoppa avsnittet, medan Kyle försöker se till att det sänds. Avsnittet gav upphov till en lång diskussion mellan South Parks skapare och Comedy central om huruvida de skulle få visa en bild av Muhammed på riktigt eller ej (det var därför avsnittet drogs ut i två delar). Det hela landade i att bilden på Muhammed visades i på låtsas på Family Guy, i South Park värden, men blev censurerad på riktigt. …det e en krånglig histora, lyssna gärna på dem berätta om det.


I slutet av avsnittet visar de Jesus som bajsar på den amerikanska flaggan utan någon som helst censur. Ganska talande faktiskt.

Därav är det klart att jag blev glad när jag i vår såg det 200e avsnittet där de firar med att dra in nästan varje kändis de någonsin drivit med, där även Muhammed! I avsnittet samlar Tom Cruice ihop alla kändisar South Park gjort narr av och stämmer staden. Om de inte lämnar över profeten Muhammed, då han har en hemlig superkraft som gör honom immun mot allt hån och all kritik. Och här är cirkusen igång igen. Ska South Park få visa en bild av Muhammed, den här gången…? Nja…


Han visas upp som streckgubbe och iklädd björnkostym. Men annars är han censurerad. Del två av avsnittet (avsnitt 201) är ännu mer censurerat. Där är till och med Muhammeds namn censurerat, och nästan hela slutmonologen (som enligt skaparna handlar om rädsla, censur och yttrandefrihet) är också helt censurerad med beep-ljud.

Dock visar avsnittet Buddha som knarkar och Jesus som surfar porr helt ocensurerat… Varför är det okej…? Alla vet varför. Kristna och Buddister hotar inte med våld. Vi är rädda! Men som South Park-skaparna själva säger, vi gör narr av katoliker, mormoner och scientologer. Vore det då inte hyckleri att inte göra narr av muslimer bara för att de ”kanske skadar oss”?

I solidaritet med personerna bakom South Park har nu ”Everybody Draw Muhammed Day” annonserats den 20e maj. Idén är enkel. Rita en bild av Islams profet och posta på internet. Inte för att reta muslimer. Inte för att uppröra eller kränka någon. Bara för att manifestera för yttrandefrihet. Vissa upprörda muslimer är bara en bieffekt.

Är du muslim får du inte rita en bild av Muhammed. Så är regeln i Islam. Visst kanske vi andra tycker att det är en märklig regel, men religioner har ibland regler som känns meningslösa för icke-troende. Katoliker får t.ex. inte använda kondom, vissa judar får inte använda elektronik under sabbaten och hinduer får inte välta kor. Men kom ihåg att detta är bara heligt för dem som tillhör just den religionen, inte för andra! Konservativa judar hotar inte att med våld hindra andra från att se på TV på fredagskvällar (det tar deras gud hand om i efterhand antar jag).

Är du muslim kanske du inte ska delta i Everybody Draw Muhammed Day. Men vi andra kan faktiskt se till att spendera 10 minuter till att rita en trevlig Muhammed-bild i paint, eller illustrator och lägga upp på internet. Inte för att reta någon. Bara för att visa att vi tycker att yttrandefrihet står över hot om våld och religiös dogma.

linje b-s.jpg

Här är ett gäng muslimer som mobiliserar en motattack på precis rätt sätt! De utlyser samma dag till ”Honour the Prophet Muhammed Day”. Beskrivningen är:

”On May 20th we shall release our own video, a video which shall compile some of the greatest examples of the prophet Muhammad. You to can take part, by posting several Islamic narrations that showed the kindness, mercy, humbleness, generosity, and sincerity of the prophet Muhammad. If you choose to do more, and want to make your own video, then do so!”

Här är en promo-video till ”Honour the Prophet Muhammed Day”
[Youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Wzq07xaNuPQ&feature=player_embedded]

Vi visar bilder på Muhammed, de gör en video som visar hur bra Muhammed var. Precis som det går till i en civiliserad värld. …men de har missat poängen med ”Draw Muhammed Day”. De beskriver det som ”folk som hatar islam och vill förlöjliga deras profet”. Och det har inte med det att göra. Det handlar bara om att visa att vi har rätt att rita bilder av Muhammed, oavsett vad en viss religion säger.

Om det här är sättet muslimer svarar på kommer de stiga i allas anseende. Och jag är övertygad om att de flesta muslimer är fullständigt fredliga. Men tyvärr är inte alla muslimer överens om att en det är den bästa lösningen. Tisdagen 11e maj attackerades Lars Vilks (som gjort sig känd för att ha avbildat profeten som rondellhund) av arga muslimer under en föreläsning på Uppsala Universitet. Hans kommande föreläsning i Jönköping är nu inställd.

[Youtube=http://www.youtube.com/watch?v=4oLvwMxwHFs]

Och det är det här som gör ”Draw Muhammed Day” behövs. Om vi fegar ur och censurerar allt som innehåller Muhammed utelämnar vi inte bara de modiga som vågar stå upp för yttrandefrihet. Vi låter terrorism fungera. Och det är en förlust för alla, oavsett religion!

Låt oss alla rita bilder av Muhammed! Bara för att vi kan!

linje b-s.jpg

Ps. South Park visade faktiskt Muhammed ocensurerat för många år sen. Men det var innan Jyllandsposten publicerat de berömda bilderna.


Ps2. I sverige kommer avsnitten inte sändas alls.
http://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/south-parks-muhammed-avsnitt-stoppas-1.1085636

linje b-s.jpg

Känns som om jag spammar ut youtube, videos nu, men dessa här högst relevanta:

Här är en ilsken video om ämnet av den annars så sansade thunderf00t.

och här pratar Matt och Trey från South Park om avsnittet:


Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s