Vem bryr sig om Wikileaks grundare är våldtäcktsman?

Julian Assange har som alla vet gjort sig ovän med makthavare från världens alla hörn med sin brilljanta sida Wikileaks som publicerar hemligstämplade dokument som lyckats läcka ut och fungerar som en kanal där dessa dokument kan publiceras anonymt.

Jag gillar Wikileaks. Jag har den lite naiva uppfattningen att i ett demokratiskt samhälle ska regeringen inte ha hemligheter för folket. Vi, folket, är våra politikers arbetsgivare och de jobbar för oss. De ska därför inte undanhålla information från allmänheten som de har i uppgift att representera. Ett öppet politiskt system där alla kan granska de beslut som tas och förslag diskuteras ser jag som en självklarhet i en demokrati. Därför tycker jag att Wikileaks gör ett bra jobb och spelar en viktig roll.

Idag har rubriker som dessa dykt upp över hela media:

wikileaks.jpg

Och konspirationsteorierna är såklart igång redan innan jag hunnit läsa klart rubriken. Det är ju självklart att han blivit ditsatt! Mäktiga män i hela världen vill åt Julian Assange innan han avslöjar deras mest hemligtstämplade hemligheter! Samtidigt som maktavare från hela världen vill stoppa wikileaks anklagas deras grundare för ett av de brott som skadar ditt anseende mest. En slump!?

Nja… låt oss ta av foliehatten en liten stund och tänka igenom det hela. Jag har ingen aning om ifall han verkligen är skyldig eller ej. Och det har inte du heller. Men han har blivit anmäld av två kvinnor som säger sig ha blivit våldtagna av honom. Och det måste vi ta seriöst. Detta måste utredas och om det visar sig att Julian faktiskt är skyldig får han ta konsekvenserna. Är han oskyldig är allt bra. Visar det sig att han blivit ditsatt av någon av sina fiender är vi ett annat brott på spåren. Men vi ska inte gå i fällan att låtsas att vi vet vad som pågår innan vi har en aning.

Jag har ingen aning om hur Julian Assange är privat. Han kanske är en elak mobbare och våldtäcktsman som gillar att tortera kattungar på fritiden… kanske… Jag vet inte. Jag hoppas verkligen att han är oskyldig… men jag har ingen aning. Det spelar dock egentligen mindre roll. Huruvida vi ska stödja Wikileaks arbete är inte beroende på Julian Assange. Han är bara en person. Wikileaks är större än så.

Wikileaks är briljant! Oavsett om grundaren är våldtäcktsman eller inte!

linje b-s.jpg

Tycker denna låten passar lite. Hittar den inte i bra kvallitté dock.
[Youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Q_qdHuRIjjM]

red-herring_color(1).jpeg
Don’t follow the red herring!  Även om Julian visar sig vara skyldig säger det oss inget om Wikileaks!

linje b-s.jpg

Massa länkar:

http://www.dn.se/nyheter/varlden/anklagelserna-skakar-wikileaks-1.1157157

http://www.dn.se/nyheter/varlden/snabba-vandningar-i-verklighetsbilderna-1.1157159

http://www.dn.se/nyheter/varlden/julian-assange-misstankt-for-valdtakt-1.1157154

http://www.dn.se/nyheter/varlden/sexbrottsmisstankarna-en-varldsnyhet-1.1157187

http://www.expressen.se/Nyheter/1.2104976/wikileaks-grundare-anhallen-for-valdtakt

Annonser

2 thoughts on “Vem bryr sig om Wikileaks grundare är våldtäcktsman?

  1. Nåja rätt ska vara rätt.

    Enl SVD som citerar åklagarmyndighetens webbsajt, så är det _ett_ fall av våldtäkt, och _ett_ av ofredande, (alltså inte sexuellt ofredande, utan ofredande.)

    ”Anhållan avser två skilda händelser, en anmälan om ofredande och en anmälan om våldtäkt. Personen är anhållen i sin frånvaro då det finns risk för att han kan försvåra utredningen.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s