Kall fusion dyker upp igen – är världens energiproblem lösta?

Olja, kol, vind, vatten, kärnkraft, solljus, gaser i marken, värme och andra grejer har en sak gemensamt. Vi använder dem för att utvinna en av våra mest eftertraktade resurser – energi. Energi är eftertraktat, viktigt och förbaskat kul att ha mycket av. Och mycket forskning läggs på att kunna få tag på mer energi på ett så billigt och ofarligt sätt som möjligt.

Inom energiforskning finns det en slags ”helig gral” s.k. ”Kall Fusion”. Kall fusion innebär kort och gott att sammansmältning av atomkärnor, s.k. fusion sker vi hyfsat låg temeratur. Får vi det att fungera skulle vi i princip kunna använda vatten till att skaffa gratis energi. Genom åren har det dykt upp många forskare som påstått sig ha fixat kall fusion, men det har hittils alltid varit antingen bluff eller misstag.

Andrea Rossis och Sergio Focardis uppfinning.jpeg

I veckan har kall fusion dykt upp igen. Den här gången är det två Italienska forskare som påstår sig ha löst det. Andrea Rossi och Sergio Focardi lovar att den här gången är det på allvar. De har haft en demonstration för ett antal utvalda forskare och journalister där de visat en kall-fusion-maskin de byggt. Den kanske inte ser mycket ut för världen klädd i aluminiumfolie och tejp, men de matade in 1kW och fick ut 10kW som användes till att koka vatten. Maskinen producerade energi.

Andrea Rossi och Sergio Focardi är otroligt entusiastiska och planerar att starta leveranserna redan om tre månader.

Så, har vi nu officiellt räddat världen från en eventuellt kommande energikris? Nja… det finns några oklarheter som sänker trovärdigheten rejält. Till exempel:

  • Rossi och Focardi har inte visat för någon vad som finns inne i deras apparat.
  • De vill heller inte förklara för någon hur tekniken fungerar.
  • ”Ny Teknik” skriver Forskarna anser att det rör sig om kall fusion, men säger sig samtidigt inte ens själva ha en klar fysikalsik förklaring av förloppet.” De vet alltså inte själva hur tekniken fungerar?
  • Deras artikel har heller inte accepterats av någon vetenskaplig tidsskrift. Vi har inget officiellt vetenskapligt stöd, ingen peer-review, ingen har replikerat deras forskning. Det enda vi har att gå på är deras egen demonstration av en maskin med hemligt innehåll som användes till att koka vatten. Vad vi sett hittills är inga direkta bevis på kall fusion.

Vad som förvånat mig är att ordförande i Vetenskap och Folkbildning, Hanno Essen, intervjuas av Ny Teknik och uttalar sig som positiv till forskningen. Jag läser:

”– Det verkar intressant. Just att det är reproducerbart, att de faktiskt byggt en stabil apparat. Det är nytt, konstaterar Hanno Essén, docent i teoretisk fysik och lektor vid KTH.”

”– Om man kan utesluta förbränning ur det som demonstrerats vet jag inte.”

”– Det är i alla fall riktig fysik. Så mycket kan man lugnt säga.”

Reproducerbart? Vad menar Hanno nu? Det är bara de två forskarna som påstår sig löst alla energiproblem som kan reproducera resultaten. Vi andra får inte ens titta närmare på apparaten de gör det med.  Det hela ser i mina ögon ut som ett media-spektakel. De lyckas inte få sin artikel publicerad och kan inte beskriva ordentligt hur tekniken fungerar, men de har redan dragit igång media-cirkusen och annonserar att den börjar säljas om tre månader! I mina ögon ser det ut som en solklar bluff! I alla fall som om man ska vara rejält skeptisk till hela påståendet tills vi fått veta hur tekniken fungerar och andra än de som säljer prylen kunnat bekräfta att det fungerar. Speciellt med tanke på vilken historia kall fusion har. Kanske speciellt om man är ordförande i sveriges skeptikerförbund.

Dock har jag ingen vidare kunskap om ämnet själv. Hanno Essen kan däremot massor om ämnet. Och jag vill tro att han har rätt i att det kan ligga något bakom det här. Hanno Essen är själv docent i teoretisk fysik vid Stockholms universitet och har själv skrivit en artikel om kall fusion. Han förstår vad det handlar om och han kan läsa Rossi och Focardis artikel och förstå innehållet på riktigt. Och enligt honom bygger åtminstone deras artikel på riktig fysik.

Men även om den gör det kan Rossi och Focardi inte själva beskriva ordentligt hur deras maskin fungerar, och den här fenomenala uppfinningen som om det är på riktigt kommer göra de båda rika och berömda, ge dem nobelpris och rädda världen håller de fortfarande hemlig. Även om de börjar sälja dem dyrt redan denna våren. Vänta med att förhandsboka ditt ex tills vi fått upptäckten bekräftad.

Jag hoppas verkligen att det är på riktigt, men ser just nu chansen som mycket liten.

linje b-s.jpg


Länkar:

I aftonbladet

I Ny Teknik

Vetenskap och Folkbildning

ps. Måste tillägga att jag är medlem i Vetenskap och Folkbildning och att jag faktiskt gillar Hanno Essen. Tycker han gör ett bra jobb som ordförande och är bra överlag. Vad jag reagerar på här är att jag tycker ha uttryckte sig lite väl positivt om något som i mina ögon ser ut som en klar bluff. Dock är det han som kan ämnet. Om jag och Hanno Essen har olika åsikter kring något som har med fysik att göra har Hanno Essen säkerligen rätt och jag fel.

Annonser

3 thoughts on “Kall fusion dyker upp igen – är världens energiproblem lösta?

  1. Nej du har all rätt att vara skeptisk.
    för att ta ett citat från carl sagan:
    ”Extraordinary claims requires extraordinary evidence”. Bevisen lyser med sin frånvaro…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s