Dalai Lama – ulv i fårakläder?

Dalai Lama är i Sverige i helgen. Eller Tenzin Gyatso, som han egentligen heter, eller ”Hans Helighet” som han själv vill kallas, den 14e Dalai Lama, en spirituell ikon för den österländska buddismen och en symbol för hoppet om ett Tibet fritt från Kinas ockupation. Dalai Lama har för de tibetanska buddisterna rollen som både en politisk och religiös ledare, även om han saknar politisk makt sedan 1959 då han fått fly från sitt hemland efter ett misslyckat uppror mot den kinesiska ockupationsmakten.

NewImage

Idag ses herr Lama oftast en symbol för pacifism, buddism, visdom, godhet, harmoni och österländsk spiritualism. En image han gärna marknadsför, ofta med stöd från hollywoodstjärnor. Han föreläser, diskuterar, skriver böcker, tar emot välrespekterade fredspris och är en allmänt mysig symbol för allt som är gott i världen.

Jag är själv inte buddist, men det är svårt att inte beundra vad han står för. Men som så ofta när det handlar om politiska och religiösa ledare finns det bakom ett budskap om fred och broderskap  en dold mörkare sida som inte skyltas till allmänheten. Och som vanligt när det handlar om religiösa ledare handlar den första ledtråden om sex.

Skärmavbild 2011 04 15 kl 17 53 43

Den här rubriken från DN.se följs av en artikel som beskriver Laman som något av en homofob och även motståndare till alla former av sex som handlar om andra kroppsdelar än könsorganen (varför är religioner så besatta av folks sexliv egentligen?). Han är även starkt motståndare till all abort, såvida det inte handlar om ett barn som riskerar att bli efterblivet!!!

I artikeln kan vi även läsa om Lamans tro på att mänskligt lidande beror på ”våra egna missgärningar och misstag”, vilket innefattar att offer för naturkatastrofer bara råkat ut för universums eget system av rättvisa och har sig själva att skylla. Kort sagt, han tror på karma. Under en intervju 2004 tvekade han inte att säga att barn som lider har fått sitt rättvisa straff på grund av dålig karma. Strax efter att han yttrat dessa ord sprang en av hans assistenter fram och pratade några hastiga ord på Tibetanska och Dalai Lama rättade sig själv snabbt – ”Bara buddister straffas av karma!” (…jaså, varför då bli buddist från första början är ju frågan?)

Dessa inställningar kan på flera sätt liknas vid påvens, påven är emot abort, vill kontrollera sina undersåtars sexliv och har även en tro på att det onda i världen kommer av tidigare generationers synder (i påvens fall arvssynden). Påven får dock inte lika mycket stöd från allmänheten. Och det är klart. Dalai Lama är trots allt en man som förespråkar fred och godhet i hela världen. Och han har ingen pedofilskandal på halsen. …eller jo, kanske lite. Det finns mer och värre saker om vi gräver djupare i Dalai-Lama-regimens mörkare historia.

För det finns en massa mindre smickrande saker kring den tibetanska regimen som Dalai Lama stått för. Vad Lama har dock är en roll som evig diktator över Tibet. Enligt tibetansk tro återföds Dalai Lama efter sin död gång på gång i ny skepnad och kommer tillbaka för att för alltid härska över Tibet. Och Tibet under Lama-regimen har varit allt annat än det harmoniska och fredligt buddistiska land fritt från materialism och egoism som många inbillar sig att det varit.

Tibet under Kinas regim må ha varit en ond förtryckarregim, men… under Dalai Lamas regim innan kina tog över var det om något ännu värre. Det var en grym diktatur och teokrati med en liten härskande klass av munkar som hade rätt att göra i princip vad de ville med sina undersåtar. De tog barn från sina familejer och placerade dem i klostren för att användas som… allt möjligt… de våldtogs bland annat. Straffen för olydnad inkluderade tortyr och smärtsamma avrättningar. Slaveri var väl utbrett och det motiverades med att de som blivit slavar förtjänat det på grund av, just det, dålig karma från tidigare liv. Munkarna och Dalai Lama hade dock utmärkt karma och förtjänade allt de fick. Ett system som var slående likt ett medeltida europa.

Efter att Kina tagit över landet avskaffades slaveriet helt, sekulära skolor startades vilket stoppade klostrens monopol på utbildnin, arbetslöshet och tiggeri minskade och större städer fick tillgång till el och rinnande vatten. Vid det berömda upproret 1959 då Dalai Lama till sist drevs på flykten var det främst överklassen som revolterade, eftersom deras ställning och makt hade minskat rejält. Kom ihåg, jag uttalar inte mitt stöd till Kinas regim, den är förfärlig den också, men jämfört med Dalai Lama regimen som fanns innan verkar det faktiskt vara det bättre alternativet.

En mer utförlig beskrivning av Tibet och Lama-regimens mörkare sidor kan läsas här.

linje b-s.jpg

Men Dalai Lama idag då? Kan ha verkligen skyllas för detta? Han tillträdde trots allt 1950, samma år som Kina tog över. Kan han beskyllas för vad hans företrädare gjort?

Om vi ska tro på den Tibetanska Buddismens läror så, ja! Han är samma person som reinkarnerats för att fortsätta härska, samma person som i generationer tyraniserat Tibet.

Men… det ska vi förstås inte tro på. Så kan han beskyllas? Nja inte direkt. Dock har hans mål länge varit att ”befria Tibet” genom att återinföra Dalai-Lama-regimen och komma tillbaka till en styrande position och sitt gigantiska palats i Lhasa. När vi stöttar Dalai Lama med kampanjer om att ”befria Tibet” bör vi kanske tänka en gång extra om vi verkligen vill stötta Dalai Lamas återkomst till  makten.

I år hände dock en lite oväntad vändning. Jag hade missat detta förut, det är tydligen en månad gamla nyheter. Aftonbladet rapporterar idag att Dalai Lama under sitt sverigebesök uttalat att han avslutar sin roll som politisk ledare för Tibet (i exil). De skriver:

”76 år gammal tycker han nu att det är dags att sluta.

– Jag tycker att det är hög tid för en förändring. Jag avslutar den här 400 år gamla traditionen frivilligt, glatt och stolt, sa Dalai lama – och förklarade att han enbart vill verka som andlig guru för ett självständigt och demokratiskt Tibet.”

Så…. om jag tolkar detta rätt avsäger sig Dalai Lama inte bara posten som politisk ledare, utan avslutar även Dalai-Lama-traditionen. Han kommer alltså inte återfördas som ny Dalai Lama? Och han kommer nu jobbar för ett självständigt och demokratiskt Tibet? Detta bör betyda ett Tibet fritt från både maoistisk och buddistiskt grundad tyranni.

Kina håller sig dock mer skeptisk till Dalai Lamas avgång. Från DN.se

– Han har ofta talat om att dra sig tillbaka de senaste åren. Jag tror att detta är en av de manövrer han ägnar sig åt för att lura det internationella samfundet, sade UD-taleskvinnan Jiang Yu till journalister.

Den 14e Dalai Lama har flera gånger uttalat sitt mostånd mot sina företrädares grymma regim och säger sig själv stödja ett demokratiskt Tibet. Och det vill vi väl alla? Det innebär dock ett Tibet som varken styrs av Kina eller av en Dalai Lama!

linje b-s.jpg

Den siste Dalai Lama är kanske inte en ”ulv i fårakläder”. Möjligen är han en homofob med en ganska respektlös tro på att buddister som far illa ut har sig själva att skylla, men mest av allt är han en gammal man som reser runt och förespråkar godhet, harmoni och medkänsla, saker som vi alla kan skriva under på.

Han må inte vara det perfekta helgon som vissa påstår, men det är å andra sidan ingen, och det är möjligt att han blivit nästa grymma diktator i Tibet om inte Kina tagit över landet, men idag är han mestadels harmlös och kanske… kanske till och med ett gott inflytande till Tibets frihetsrörelse.

linje b-s.jpg

Mer läsning:

http://www.michaelparenti.org/Tibet.html
http://www.nyhetskanalen.se/1.2096772/2011/04/13/dalai_lama_kommer_till_sverige
http://www.expressen.se/ledare/1.2403268/johannes-forssberg-ingen-mys-gubbe
http://jinge.se/mediekritik/avsloja-dalai-lama.htm
http://www.dn.se/nyheter/sverige/dalai-lama-i-sverige-igen

Mer tips:
Ett Bullshit-avsnitt om bl.a. Dalai Lama

Ett skeptoid-avsnitt om TIbet:
http://skeptoid.com/episodes/4111

Annonser

9 thoughts on “Dalai Lama – ulv i fårakläder?

 1. Nu vet jag inte vart du som driver bloggen står politiskt, men kommunisten Michael Parenti är knappast en tillförlitlig och saklig källa till hur det tibetanska samhället såg ut innan det kinesiska maktövertagandet… Dalai Lama var hursomhelst i de flesta avseenden ett symboliskt statsöverhuvud som sällan utövade reell makt

  1. Tror inte vi kan avfärda Michael Parentis artikel enbart på grund av hans politiska åsikter. Han är kunnig inom ämnet, erbjuder tydliga referenser och han är knappast ensam om att anse att det gamla Tibet var ett förfärligt samhälle.

   1. Parenti drivs av en ideologisk agenda som borde få alla källkritiskt skolade individer att ta hans artiklar med en hälsosam nypa salt. Tyvärr är sakliga förstahandskällor som vittnar om det gamla tibetanska samhället mycket sällsynta, och det finns inte tillräckligt mycket underlag för att dra säkra slutsatser om levnadsstandard, slaveriets utbredning etc. Och det är just tack vare det bristfälliga och svårtillgängliga källäget som man kan måla upp den tibetbild som passar de egna syftena, oavsett om man nu förfäktar bilden av Tibet som ett lyckligt Shangri-La eller ett teokratiskt koncentrationsläger.

    Men visst kan man utifrån ett modernt perspektiv konstatera att det gamla Tibet var ”förfärligt”, men det gäller ju isf alla förmoderna samhällen inkl. det gamla Kina, Inkariket, Mogulriket, Frankrikes L’ancient régime och för all del Sverige…

   2. Är inte helt säker på var vi är oense längre. Påstår du att Tibet inte var så farligt illa innan Kina tog över? Du skriver att Tibet innan 1950 var förfärligt ”utifrån modernt perspektiv”. Klart det är! Det var förfärligt utifrån ett tidigt 1900-tals-perspektiv också. Jag tror vi är överens här ändå… eller?

    Visst bör vi vara kritiska mot den som har en ideologisk agenda, men att avfärda hans påståenden helt med det som anledning är inte rimligt. Jag antar att både du och jag är mot kommunism, men kan båda föra fram saklig kritik mot Kina utan att tappa trovärdighet. Såvitt jag kan se är hans påståenden väl underbyggda och Parenti är en hyfsat välrespekterad statsvetare även om han har kontroversiella politiska åsikter.

    Som sagt, jag har svårt att riktigt se var vi är oense. Handlar det bara om att Parenti är en icke-trovärdig källa eller menar du att Tibet var bättre innan Kina tog över?

 2. Läs gärna ”The Shadow of the Dalai Lama” (Dalai Lamas skugga) av Victor och Victoria Trimundi. De är fd anhängare till DL, som genomskådade honom och hans traditioner.
  Han är ingenting annat än en teokratisk maktpotentat, inte minst i exilen. Jag har själv bott i Dharamsala och mött honom vid ett pr tillfällen. Det var skrämmande att se alla dessa fattiga exil-tibetaner kasta sig på knä framför honom. Skrämmande också ett se alla dyrkande, naiva västerländska pilgrimmer.

   1. Jag läste deras verk för ett antal år sedan. Det finns för nedladdning på nätet. Jag är förvånad över att det inte har blivit mer kommenterat av svenska debattörer. Tidningen Dagen (kristen) hade en uppskattande artikel om Trimundis, om jag inte minns fel. Annars är det också några kines-kramare som gillar dem. Jag uppskattar dem ur den personliga erfarenhet jag själv har av det tibetanska exil-samhället i Indien.Äntligen någon som sett det jag också sett. Boken finns på tyska o engelska, och är livligt debatterad på dessa språk.

 3. Svårt att påpeka nå`t som helst i denhär röra av snabba delsanningar, försök på billig poängjakt och lösrevna påståenden. Det viktigaste är nog att alla har kunnat läsa sen urminnes tider ( om dom orkade ) att det ville finnas 14 Dalai Llama i vår tid grundet speciella förhållanden och omständigheter som bara kan hända én gång i människornas historia. Allt beträffande Dalai Llamorna kan bara ses i detta samband.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s